Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Μικρά Αγγλία-Ιωάννα Καρυστιανή

      Στην Άνδρο, στην Μικρά Αγγλία των εφοπλιστών της δεκαετίας του ’30 η Μίνα Σαλταφέρου κινεί τα νήματα των ζωών των δυο κοριτσιών της, της Όρσας και της Μόσχας. Οι αδέξιες και σπασμωδικές της ενέργειες, υποκινούμενες πάντα από την φιλαργυρία της, οδηγούν την Όρσα στον έγγαμο βίο με τον Νίκο Βατοκούζη, έναν υπομονετικό και ευγενικό άνθρωπο, αναγκάζοντάς την έτσι να εγκαταλείψει τον πρώτο και μεγάλο έρωτά της, του οποίου η πρόταση να την κάνει γυναίκα του απορρίφτηκε από την Μίνα λόγω της μέτριας οικονομικής του κατάστασης. Μετά την γέννηση του πρώτου της παιδιού ένα πρόβλημα υγείας την αναγκάζει να μεταβεί στην Αθήνα, όταν επιστρέφει υγιής, ύστερα από μήνες, στην προβλήτα του λιμανιού θα την υποδεχτεί η μητέρα, το παιδί της και η Μόσχα μαζί με τον αρραβωνιαστικό της , Σπύρο Μαλταμπέ, τον πρώτο και ανεκπλήρωτο έρωτά της. Τότε η προσωπική της τραγωδία θα πάει ένα βήμα παρακάτω ενώ η οικογενειακή μόλις θα ξεκινήσει για να φτάσει σιγά σιγά στην κορύφωση και εν τέλει στην λύτρωση. Στο διώροφο αρχοντικό που στεγάζει τις οικογένειες του Βατοκούζη και του Μαλταμπέ, η Όρσα και η Μόσχα υπομένουν το πεπρωμένο τους. Οι απουσίες των αντρών τους γεμίζουν τις ψυχές τους μοναξιά και εγκαρτέρηση όπως άλλωστε όλων των γυναικών του νησιού που οι άντρες τους λείπουν στα καράβια. Όταν ο Σπύρος επιστρέφει από τα ταξίδια του η Μόσχα, μέσα στην άγνοιά της, γεύεται τον πόθο του ενώ η Όρσα τους ήχους και τις ματιές του που ολοένα και αυξάνονται στοιχειώνοντας την ψυχή, το μυαλό και την καρδιά της..... Το μυστικό όμως του παρελθόντος κρατάτε καλά κρυμμένο από την Μόσχα μέχρι και το Μάιο του 1943 όπου πληροφορούνται τον χαμό του μετά την βύθιση του πλοίου του, Μικρά Αγγλία.
      Η αντίδρασή της στο άκουσμα της είδησης αυτής αποκαλύπτει μπρος στα μάτια της Μόσχας τα συναισθήματα της Ορσας για τον άντρα της, τον Σπύρο, γεμίζοντάς την έτσι διπλή θλίψη.Οι μήνες που ακολουθούν θα γεννήσουν πολλές αμφιβολίες και αμφισβητήσεις όμως η αξιοπρέπεια, η ανωτερότητα και το πεπρωμένο που είναι αδύνατο να αποφευχθεί θα καταπραΰνει τις καρδιές των δυο αδερφών ενισχύοντας την αδερφική τους σχέση λίγο πριν την δύση της ζωής…..

      Το «Μικρά Αγγλία» ήταν ένα υπέροχο βιβλίο, το οποίο απόλαυσα πραγματικά! Με μια γραφή προσεγμένη και περίτεχνη η συγγραφέας μου μετέφερε τα ηθογραφικά στοιχεία της Άνδρου αλλά και της Ελλάδας του 1930-40 μέσα από την ιστορία της Όρσας, της Μόσχας, του Σπύρου και του Νίκου, εστιάζοντας στην θέση της γυναίκας στην κλειστή κοινωνία του νησιού και στην μοναξιά που βίωνε από την έλλειψη των καπεταναίων της. Μια ερωτική τραγική και όχι μελό ιστορία -είμαι σχεδόν βέβαιη πως μια άλλη συγγραφέας θα έπεφτε σ'αυτό το ατόπημα-  που αποπνέει αξιοπρέπεια και θαυμασμό από μια πένα που με εντυπωσίασε!
Διαβάστε το!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Μικρά Αγγλία
Συγγραφέας: Ιωάννα Καρυστιανή
Εκδ.: Καστανιώτη
Ημερ.Εκδ.: 1997
Σελ.:365




Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου