Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Χαρταετοί πάνω απ'την πόλη- Khaled Hosseini

      Το «Χαρταετοί πάνω απ' την πόλη» είναι ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που έχω διαβάσει! Με γρήγορη ροή, καταιγιστική πλοκή και δουλεμένη γραφή, το κοινωνικό δράμα που μας εξιστορεί ο συγγραφέας καθηλώνει. Με φόντο το Αφγανιστάν των χαρταετών αρχικά και των Ταλιμπάν εν συνεχεία, ο Αμίρ και ο Χασάν, οι κεντρικοί ήρωες, ζουν την φιλία, την προδοσία και τους βίαιους χωρισμούς, οριστικούς ή μη, έντονα, παρασύροντας μας ταυτόχρονα σε ένα κύκλο συναισθημάτων: από την αθωότητα, στην ενοχή και στις τύψεις , καθώς και στην μελαγχολία που φέρουν αυτές, έως στην συγχώρηση και την λύτρωσή της. 

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Ο Αμίρ, ο γιος του δυναμικού και αυστηρού επιχειρηματία και ο Χασάν, ο γιος του υπηρέτη τους, Αλή, γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Καμπούλ της δεκαετίας του ’60 αντιμετωπίζοντας ο πρώτος την αδιαφορία του πατέρα του και ο δεύτερος τις συνέπειες από την εγκατάλειψη της μητέρας του καθώς και τον ρατσισμό της κοινωνίας λόγο της καταγωγής του. Η αδιαφορία του Μπάμπα βασανίζει τον ευαίσθητο Αμίρ, ο οποίος και έχει ως πρώτο μέλημα του να διεκδικήσει και να κερδίσει την θέση που του αναλογεί στο μυαλό και στην καρδιά του πατέρα του, αυτή του άξιου γιου. Η ευκαιρία για να αποδείξει λοιπόν την αξία του δίνεται τον χειμώνα του 1975 στους ετήσιους παραδοσιακούς αγώνες χαρταετού όπου και παίρνει μέρος μαζί με τον Χασάν. Η νίκη του στους αγώνες θα τον ανυψώσει μεν στα μάτια του και θα του χαρίσει το χάδι που ζητά αλλά θα του στερήσει ταυτόχρονα την φιλία του με τον παιδικό του φίλο, την ψυχική του ηρεμία και την γαλήνη. Ο τελευταίος χαρταετός που υποδηλώνει τον νικητή όταν θα υψωθεί από τα χέρια του Αμιρ θα στάζει αίμα, προδοσία και τύψεις. Οι ενοχές για την σιωπή του μπρος στο άδικο, βάρβαρο και ρατσιστικό περιστατικό που υφίστατο ο Χασάν την μέρα του αγώνα θα κατακλύσουν την ψυχή του και θα τον οδηγήσουν στην τελευταία πράξη της κοινής τους ζωής. Ο πατέρας του Χασάν θα απομακρύνει τον γιο του από το σπίτι του Μπάμπα αφήνοντας πίσω έναν Αμίρ βαθιά μετανιωμένο αλλά εγκλωβισμένο από τις ίδιες του τις πράξεις.
      Όταν οι Ρώσοι θα εισβάλουν στο Αφγανιστάν το 1981 και η εμφύλια σύρραξη βρίσκεται προ των πυλών ο Μπάμπας και ο Αμίρ θα εγκαταλείψουν την πατρίδα και θα μεταναστεύσουν στην Αμερική. Εκεί η ζωή θα συνεχιστεί. Ο Αμίρ θα γίνει συγγραφέας και θα παντρευτεί την γυναίκα που ερωτεύεται με την πρώτη ματιά αφήνοντας στο πιο μικρό κομμάτι του μυαλού του το παρελθόν να ξαποστάσει. Το 2001 όμως το τηλέφωνο που θα δεχτεί από την πατρίδα θα φέρει στην επιφάνεια τα επιφορτισμένα γεγονότα του χθες και εν τέλει θα τον οδηγήσει στην Καμπούλ των Ταλιμπάν, στην εξιλέωση και στην λύτρωση της καθώς και στην αλήθεια…..

       Ένα υπέροχο βιβλίο! Με συγκίνησε, με μελαγχόλησε, με έκανε να κλάψω λυτρωτικά. Οι περιγραφές για την Καμπούλ των Ταλιμπάν με σόκαραν με την ωμότητα τους... Ένα λογοτεχνικό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ!
Διαβάστε το!!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία βιβλίου:
Τίτλος: Χαρταετοί πάνω από την πόλη
Συγγραφέας: K.Hosseini
Μετάφραση:Βαγγέλης Κατσάνης
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:21/06/2005 
Σελ.:528






Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου