Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Η τριλογία της Jennifer Donnelly



     Μια απίστευτη τριλογία από την Donnelly που δικαίως αγαπήθηκε από τους αναγνώστες. Στο «Το τριανταφυλλάκι», στο «Τριαντάφυλλο του χειμώνα» και  στο «Άγριο τριαντάφυλλο» παρουσιάζονται οι ιστορίες των αδερφών Φίνεγκαν, της Φιόνας, του Σιντ και του Σέιμους αντίστοιχα με τρόπο απλό, ατμοσφαιρικό σχεδόν κινηματογραφικό. Βιβλία που διαβάζονται εύκολα χαρίζοντας στον αναγνώστη όμορφες λογοτεχνικές στιγμές. Στις σελίδες τους, εκτός από τους ήρωες που αποπνέουν ρεαλισμό  και δυναμισμό κύριος πρωταγωνιστής είναι ο Έρωτας, η δύναμη του οποίου ισοπεδώνει όλα τα εμπόδια που στήνουν οι άνθρωποι και οι εποχές τους. 


1ο Βιβλίο:"Το τριανταφυλλάκι"


   Στο «τριανταφυλλάκι» η Donnelly εστιάζει στην κόρη της οικογένειας, την Φιόνα και στον αγαπημένο της Τζο. Ο έρωτας τους έχοντας εχθρούς την φτώχεια και την μιζέρια του Ανατολικού Λονδίνου της τελευταίας εικοσαετίας του 19ου αιώνα, υποκύπτει στην μοίρα αλλά και στην δολιότητα της νεαρής πλούσιας που στοχεύει και τελικά αποκτά τον Τζο όπου και τον παντρεύεται. Η Φίονα τότε εγκαταλείπει το Λονδίνο, αφήνοντας πίσω εκτός από τον προδομένο έρωτα της, τους δολοφονημένους γονείς της καθώς και τον μεγάλο της αδερφό να χάνετε στα πηκτά νερά του Τάμεση. Πηγαίνει στην Νέα Υόρκη όπου εκεί με πείσμα και δυναμισμό γίνεται μια επιτυχημένη επιχειρηματίας. Επιστρέφει στο Λονδίνο μετά από χρόνια και διεκδικεί όλα όσα στερήθηκε, την αλήθεια για την δολοφονία του πατέρα της, τον Τζό καθώς και μια ήρεμη ζωή δίπλα του.

Βαθμολογία 5/5

***

2ο Βιβλίο: "Το τριαντάφυλλο του χειμώνα"

      Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας, «Το τριαντάφυλλο του χειμώνα», έχει ως επίκεντρο του την δυναμική γιατρό Ίντια και τον Σιντ, τον αδερφό της Φιόνας που τα νερά του Τάμεση τον μετέτρεψαν στον γκάγκστερ της εποχής, Μαλόουν. Στις κακόφημες περιοχές του Λονδίνου, που βρίσκονται υπό την κυριαρχία του, γεννιέται ο έρωτάς τους, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με την σατανική και δολοφονική φυσιογνωμία του αρραβωνιαστικού της. Οι συνθήκες την αναγκάζουν να παντρευτεί τον φιλόδοξο, αλαζονικό αρραβωνιαστικό της ζώντας σε ένα γάμο που μόνη της έγνοια είναι η ανατροφή της κόρης της, καρπού του έρωτά της με τον Σίντ. Μετά από πολλές αντιξοότητες, περνώντας θάλασσες και ηπείρους συναντιούνται ξανά και ζουν απαλλαγμένοι από το παρελθόν δημιουργώντας μια όμορφη οικογένεια. 

Βαθμολογία 5/5
***

3ο Βιβλίο:"Το άγριο τριαντάφυλλο"


      Στο τρίτο και τελευταίο μέρος τα φώτα πέφτουν στον φυσιολάτρη Σέιμο, τον μικρό αδερφό της οικογένειας Φίνεγκαν, και στον έρωτα του με την εξίσου φυσιολάτρη Γουίλα. Η κοινή τους αγάπη για την ορειβασία γεννά μια ανομολόγητη αγάπη που τα φτερά της κόβονται την στιγμή που είναι έτοιμη να εκφραστεί από τον Σέιμο. Η Γουιλα τραυματίζεται και ο Σέιμος προκειμένου να την σώσει δίνει την έγκρισή του για τον ακρωτηριασμό του ποδιού της. Αυτό εξοργίζει την Γουίλα όπου και εξαφανίζεται από την ζωή του. Τα χρόνια που ακολουθούν είναι άγρια για τους ήρωες καθώς περνούν μέσα από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και τα βίαια σκηνικά του. Όταν λήγει η σύρραξη τότε παύεται και η εσωτερική πάλη της Γουίλας φέρνοντας επιτέλους ειρήνη στο ζευγάρι. 

Βαθμολογία 3/5  

Ξεχωρίζω λοιπόν το 1ο και το 2ο

Βιογραφία Συγγραφέως

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου