Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

1984: Ο Μεγάλος Αδερφός-George Orwell

      Ένα βιβλίο που καταγγέλλει τα απολυταρχικά καθεστώτα και προφητεύει τον σημερινό κόσμο (κάμερες παντού, δορυφόροι, έλεγχος των πληροφοριών που μεταδίδονται) με τρόπο ανατριχιαστικό αν σκεφτεί κανείς ότι γράφτηκε μόλις το 1948. Ένα βιβλίο που σου κρούει το κώδωνα του κινδύνου για την αλλοίωση της γλωσσάς που φέρει η παγκοσμιοποίηση και για την κατάργηση των ατομικών ελευθεριών που τα κράτη επιβάλλουν άλλοτε εν αγνοία μας και άλλοτε όχι.
     Το 
"1984: Ο Μεγάλος Αδερφός" προσπάθησα να το διαβάσω πρώτη φορά πριν από εφτά χρόνια όμως δεν είχα κατάφερει να το ολοκληρώσω καθώς ήταν δύσκολο για 'μένα τότε. Ευτυχώς αυτή τη φορά τα κατάφερα και χαίρομαι για αυτό καθώς τα μηνύματα ήταν πολλά και επίκαιρα. Το συστήνω σε όλους όσους τους ενδιαφέρει και θέλουν ένα βιβλίο που να τους προσφέρει τροφή για σκέψη.
Διαβάστε το.....!



Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Στον ουτοπικό κόσμο του G. Orwell οι πολίτες της Ωκεανίας, της μιας από τις τρεις δυνάμεις που κυριαρχούν στον πλανήτη, βρίσκονται υπό την συνεχή παρακολούθηση του Μεγάλου Αδερφού. Έχοντας ως μέσα τηλεοθόνες τοποθετημένες στα σπίτια και στους δημόσιους χώρους, μικρόφωνα, πράκτορες και μηχανισμούς που αλλοιώνουν το παρελθόν και το παρόν κυριαρχεί στις συνειδήσεις τους δημιουργώντας έτσι ανθρώπους πιόνια στην σκακιέρα της Εξουσίας του. Οι κινήσεις, τα συναισθήματα και οι σκέψεις φιλτράρονται από το Κόμμα και προσαρμόζονται στις αρχές που αυτό πρεσβεύει χωρίς δισταγμούς. Η σκέψη θεωρείται αμάρτημα και τιμωρείται με θάνατο, για αυτό και σκοπός του Κόμματος είναι η παύση όλων όσων οδηγούν σ'αυτή, όπως η ελευθερία, η γλώσσα και τα συναισθήματα.
     Ο Γουίνστον Σμιθ, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, είναι από τους λίγους πολίτες που σκέφτονται και αμφισβητούν το Κόμμα, αισθάνεται και επαναστατεί. Κρίνει τον Μεγάλο Αδερφό και τον απορρίπτει. Ερωτεύεται την Τζούλια και για λίγο διάστημα ζει ελεύθερα μαζί της τον έρωτα κάτι που για το Κόμμα είναι απαγορευτικό. Όταν συλλαμβάνεται και μπαίνει στον κύκλο των βασανιστηρίων ο πόνος θα νικήσει την σκέψη προδίδοντας την καρδιά και το νου του, τον ίδιο του τον εαυτό. Η πλύση εγκεφάλου που υπέστη στις ανακρίσεις θα τον κάνουν να παραδεχτεί την στιγμή που μια σφαίρα θα κατευθύνεται στον εγκέφαλό του πως αγαπούσε και αναγνώριζε πάντα τον Μεγάλο Αδερφό...

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: 1984: Ο Μεγάλος Αδερφός 
Συγγραφέας: George Orwell
Μετάφραση:Νίνα Μπάρτη
Εκδόσεις: Κάκτος
Ημερ.Εκδ.: 1949
Σελ.:340
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου