Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων: Το παιχνίδι του ουρανού- Carlos Ruiz-Zafon

     Στο 2ο βιβλίο της τριλογίας Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων του Carlos Ruiz-Zafon συναντάμε ορισμένα από τα πρόσωπα του 1ου βιβλίου, την ατμόσφαιρα, το μεταφυσικό στοιχείο, αν και εδώ είναι σε μεγαλύτερη έκταση -σχεδόν κυριαρχεί-, το δαιδαλώδες Κοιμητήριο που μας μαγεύει –τι ωραίο και εμπνευσμένο συγγραφικό εύρημα!- και την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Νταβίδ Μάρτιν, του κεντρικού ήρωα, η οποία και μας παρασύρει σε μια ενδιαφέρουσα και αινιγματική υπόθεση. Οι κινηματογραφικές σκηνές, το μυστήριο, ο έρωτας και οι φιλοσοφικές συζητήσεις παντρεύονται για άλλη μια φορά εντέχνως από την πένα του Ισπανού συγγραφέα.
           Συγκρίνοντάς το όμως –δεν μπορώ να το αποφύγω- με το «Η σκιά του ανέμου», το 1o δηλαδή βιβλίο της σειράς, «Το παιχνίδι του αγγέλου» είναι ένα βιβλίο που εμένα δεν με εντυπωσίασε όπως το 1ο κείμενο καθώς θεωρώ πως η πλοκή του δεν ήταν τόσο δεμένη όσο αυτή του προηγούμενου βιβλίου. Επιπροσθέτως το μεταφυσικό στοιχείο στο 1ο κείμενο απλώς αιωρούνταν στην αρχή της ιστορίας, το οποίο μάλιστα στο τέλος της διαλυόταν με λογικά επιχειρήματα που εμένα με εντυπωσίασαν και που τα θεώρησα εμπνευσμένα, ενώ εδώ κυριαρχούσε σχεδόν από την αρχή με αποκορύφωμα φυσικά το τέλος, ένα τέλος που δεν το περίμενα με τίποτα και που ίσως να το ήθελα διαφορετικό.
      Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για ένα καλό βιβλίο που αν και δεν ξεπέρασε το 1ο της σειράς εντούτοις διαβάζεται εύκολα και αξίζει την προσοχή μας. Διαβάστε το.....!
Ανυπομονώ να πέσει στα χέρια μου το 3ο και τελευταίο μέρος, στο οποίο όπως διάβασα από το site επανέρχονται οι ήρωες Της σκιάς του ανέμου, ήρωες που πραγματικά τους έχω ακόμα στο μυαλό και στην καρδιά μου!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

      Ο Νταβίδ Μαρτίν αγαπά τα βιβλία, ζει και υπάρχει γι’ αυτά. Εργάζεται σε μια εφημερίδα της Βαρκελώνης όπου μέσα από τα άρθρα που δημοσιεύει τον ανακαλύπτουν δυο εκδότες, οι οποίοι την μέρα που απολύεται του προτείνουν την συγγραφή του πρώτου του διηγήματος με τίτλο Η πόλη των καταραμένων. Τα κείμενα του που δημοσιεύονται σε συνέχειες βρίσκουν την απαιτούμενη ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού προσφέροντας του επιτέλους την οικονομική άνεση που τόσα χρόνια είχε στερηθεί.
      Με τα χρήματα αυτά νοικιάζει ένα σπίτι που για χρόνια το έβλεπε και τον γοήτευε και κλείνεται σ’ αυτό προκειμένου να αφοσιωθεί στην γραφή των βιβλίων του. Και ενώ όλα κυλούν σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς η δελεαστική πρόταση, από άποψη χρημάτων και όχι μόνο, που δέχεται από Αντρέα Κορέλι, Γάλλο εκδότη, τον βάζει σε ένα νέο κύκλο μέσα στον οποίο οι δολοφονίες, το μυστήριο, ο έρωτας και η φιλία θα ανατρέψουν άρδην την μέχρι τώρα ζωή του…..
       Τα μυστικά που έκρυβε για δεκαετίες το δωμάτιο στο τέλος του διαδρόμου θα έρθουν στο φως και θα λύσουν τον αινιγματικό θάνατο του προηγούμενου κατόχου του σπιτιού καθώς και την συμπεριφορά του Κορέλι…….


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το κοιμητήριο των λησμονημένων βιβλίων: Το παιχνίδι του ουρανού
Συγγραφέας: Carlos Ruiz-Zafon
Μετάφραση:Κατερίνα Ρούφου
Εκδ.:Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.:06/10/2009
Σελ.:608





Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου