Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ηλέκτρα-Διδώ Σωτηρίου

Η «Ηλέκτρα» της Διδώς Σωτηρίου είναι μια όμορφη νουβέλα στην οποία η συγγραφέας μάς παρουσιάζει τον αγώνα της φίλης και συναγωνίστριας της Ηλέκτρας Αποστόλου, έναν αγώνα στον οποίο η παρανομία, οι εξορίες και ο φασισμός του κατακτητή, και όχι μόνο, την οδηγούν στον βάναυσο θάνατο της τον Ιούλιο του ’44. 
Ο λόγο της συγγραφέως κυλά γρήγορα ενώ παράλληλα γεννά στον αναγνώστη θαυμασμό για τον ηρωισμό της ηρωίδας μας καθώς και όλου του ελληνικού λαού που άντεξε και αγωνίστηκε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, για την αποτίναξη του φασισμού και της τρομοκρατίας που φέρει αυτός. 
Ο ηρωισμός, η συγκίνηση, η αφύπνιση για διεκδίκηση καθώς και η εμπέδωση πως η ενότητα του λαού είναι ο μόνος και ο μεγαλύτερος εχθρός των όποιων κατακτητών (επίκαιρο μήνυμα!) είναι τα στοιχεία που εντόπισα στο κείμενο και που με συνεπήραν στην ανάγνωση του. Οι σκηνές φρίκης του αιματοβαμμένου χειμώνα '41-'42 όπου το στοιχειό της πείνας γονάτισε την Ελλάδα αλλά και αυτές των εκτελέσεων ήταν δοσμένες τόσο ρεαλιστικά που με συγκλόνισαν.
Το βιβλίο ξεκινά με τρόπο συγκινητικό-τρυφερό και ατμοσφαιρικό: «Εκείνο το αυγουστιάτικο πρωινό του 1942 οι κρατούμενοι στο Τμήμα Μεταγωγών σταμάτησαν το σουλάτσο τους στο προαύλιο κι έβαλαν αυτί. Άκουγαν καλά; Ή μήπως έπαθαν παράκρουση από την πείνα; Ένα χαρούμενο παιδικό γέλιο βγαίνει από το σκοτεινό κελί των κρατουμένων γυναικών. Παιδικό γέλιο σ’ έναν τάφο;
Μερικοί κατάφεραν να ρίξουν στα κλεφτά λίγες ματιές και τα πρόσωπά τους, που η πείνα τα ’κανε να μοιάζουν με φοβερές μάσκες, χαμογέλασαν. Είδαν ένα χαριτωμένο κοριτσάκι ως τριών χρονών να παίζει με τη μάνα του», συνεχίζει περιγράφοντας τις ενέργειες της Ηλέκτρας για την διαφώτιση του καταπιεσμένου λαού, οι οποίες και την οδήγησαν στην σύλληψη της τον Ιούλιο του ’44, όπου τα ακόλουθα λόγια δείχνουν ακράδαντα το σθένος της και τον ανιδιοτελή της αγώνα:
«– Λέγε! Πώς σε λένε;
– Ελληνίδα!
Το στόμα δέχεται μια σιδερένια γροθιά, που την ακολουθεί δεύτερη και τρίτη.
– Πού κάθεσαι;
– Στην Ελλάδα!
– Ποιος σου 'δινε εντολές;
– Η πατρίδα!
–Ποιον υπηρετούσες;
– Το λαό!» ενώ κλείνει με την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία αποδεικνύει τον βάναυσο θάνατό της, και την συμβουλή-παράκληση της συγγραφέως να θυμόμαστε την Ηλέκτρα να μας χαμογελάει σε μια ειρηνική ενωμένη Ελλάδα δίχως βαρμβαρότητες…. καθώς τα δεκαεννιά από τα τριάντα δύο της χρόνια τα πρόσφερε για τον λαό και την Ελλάδα. 
Η μυθιστορηματική αυτή βιογραφία αποτελούσε μέρος διηγημάτων αντιστασιακού περιεχομένου με τίτλο Αρματωμένη Ελλάδα έως και το 1999 όπου και γίνεται η πρώτη της ‘’αυτομολημένη’’ έκδοση, η οποία όμως ήταν ανεπιτυχής λόγω πολλών λαθών όπως αναφέρεται στον πρόλογο του βιβλίου. Το 2014 οι εκδόσεις Κέδρος επανέκδωσαν επετειακά την «Ηλέκτρα» καθώς την συγκεκριμένη χρονιά συμπληρώθηκαν εβδομήντα χρόνια από την άγρια δολοφονία της Ηλέκτρας Αποστόλου (26 Ιουλίου 1944) και δέκα χρόνια από τον θάνατο της Διδώς Σωτηρίου (23 Σεπτεμβρίου 2004).
Εξαιρετικό! Σας το συστήνω!
Διαβάστε το…..!


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ηλέκτρα
Συγγραφέας: Διδώ Σωτηρίου
Εκδ.: Κέδρος
Ημερ.Εκδ.: Ιούνιος 2014
Σελ.:137
Δήμητρα Κωλέτη

*****
Ηλέκτρα Αποστόλου
Γεννημένη το 1912, η Ηλέκτρα Αποστόλου οργανώθηκε σε νεαρή ηλικία πρώτα στην ΟΚΝΕ και αργότερα στο ΚΚΕ. Το 1934 με την ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχε στο Αντιπολεμικό και Αντιφασιστικό Συνέδριο Γυναικών που έγινε στο Παρίσι και το 1935 πήρε μέρος στο 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων (ΚΔΝ). Στη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά συνελήφθη και κρατήθηκε δύο χρόνια στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ, όπου βασανίστηκε. Όταν αποφυλακίστηκε, πέρασε στην παρανομία και συνέχισε την επαναστατική της δράση ως γραμματέας του Γραφείου της ΟΚΝΕ Μακεδονίας-Θράκης. Το 1939 συνελήφθη εκ νέου και εξορίστηκε στην Ανάφη. Λίγο πριν από τη μεταγωγή της στο νησί, γέννησε σε επικίνδυνες συνθήκες την κόρη της Αγνή. Η έναρξη της Κατοχής τη βρήκε στην εξορία. Τον Σεπτέμβρη του 1942, ενώ βρισκόταν στο Τμήμα Μεταγωγών Αθηνών, παρέδωσε σε φιλική οικογένεια την τρίχρονη κόρη της κι έπειτα κατόρθωσε να αποδράσει. Πέρασε πάλι στην παρανομία και εντάχθηκε στην εθνικοαπελευθερωτική, φεμινιστική οργάνωση Λεύτερη Νέα. Η Ηλέκτρα Αποστόλου θεωρούσε ότι η συμμετοχή στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες είναι απαραίτητη για να πραγματωθεί η γυναικεία χειραφέτηση. Συμμετείχε στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΠΟΝ και ανέλαβε επικεφαλής της προπαγάνδας και της διαφώτισης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Ήταν υπεύθυνη για την ομάδα που συνέτασσε και διακινούσε το έντυπο προπαγανδιστικό υλικό στις συνοικίες της Αθήνας. (από το οπισθόφυλλο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου