Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Άνθρωποι και ποντίκια-John Steinbeck

Μετά «Τα σταφύλια της οργής» το «Άνθρωποι και ποντίκια» είναι το δεύτερο βιβλίο του νομπελίστα John Steinbeck που διαβάζω και που μ’ άρεσε πάρα πολύ!
To «Άνθρωποι και ποντίκια» είναι μια νουβέλα 168 σελίδων στην οποία η ιστορία των δυο κεντρικών του ηρώων, του Λένι και του Τζόρτζ, καθώς και οι χαρακτήρες τους φωτογραφίζουν την εποχή αυτή της δεκαετίας του ’30 με τις κοινωνικές μεταπτώσεις που έφερε το Κραχ στην Αμερική αλλά και τα στοιχεία που κουβαλά ο άνθρωπος ανά τους αιώνες, όπως το δικαίωμα στο όνειρο και στον αξιοπρεπή βίο καθώς και την μοναξιά που βιώνει στις σύγχρονες κοινωνίες ειδικά όταν αυτός κουβαλά και την διαφορετικότητα.
Η απλή γραφή που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι από τις φορές που με κέρδισε καθώς μέσα από τον απλό του λόγο ένιωσα την τραγικότητα των πραγμάτων και την μελαγχολία τους που υπόβοσκε σε όλο το κείμενο, έντονα. Η τελευταία σκηνή ήταν πολύ όμορφα δοσμένη!
Αν και δεν έχει ιδιαίτερη πλοκή, λέει σύντομα αλλά και ουσιαστικά αλήθειες για τον άνθρωπο και την εσωτερικότητα του, για την μοναξιά και τα όνειρα του που, λόγω συνθηκών και της αεικίνητης μοίρας, δεν υλοποιούνται, με αποτέλεσμα να σπεύδουν οι άνθρωποι να κρυφτούν σαν άλλα ποντίκια στις ανήλιαγες φωλιές τους, στην μοναξιά τους.....
Εξαιρετικό, συγκινητικό και ανθρώπινο!
Διαβάστε το.....!

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Ο Τζόρτζ και ο Λένι αχώριστοι φίλοι περιπλανιούνται και αναζητούν εργασία. Κυνηγημένοι από τον προηγούμενο εργοδότη λόγω τραγικών γεγονότων που προκαλεί ο άκακος μεν μεγαλόσωμος δε Λένι, φτάνουν στο νέο τσιφλίκι με την ελπίδα να στεριώσουν και να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για αγορά ενός δικού τους χωραφιού στο οποίο θα γευτούν την ελευθερία τους και την αξιοπρέπεια τους. Εκεί ο μικροσκοπικός και έξυπνος Τζόρτζ που πάντα προστάτευε τον Λένι θα προσπαθήσει να αλλάξει την μοίρα τους και να εμποδίσει την αδυναμία-επιθυμία του φίλου του να εκδηλώνει τα άκακα αισθήματα  του αγγίζοντας πράγματα μαλακά όπως γούνες, μαλλιά κοριτσιών…. Αυτή του η επιθυμία στο παρελθόν τους είχε βάλει στην στράτα τώρα ο Τζόρτζ θα προλάβει η θα ζήσουν μια νέα τραγωδία;

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Άνθρωποι και ποντίκια
Συγγραφέας: John Steibeck
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδ.: Παπαδόπουλος
Ημερ.Εκδ.: Μάρτιος 2013
Σελ.:168


Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου