Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού-Ισίδωρος Ζουργός

Ανάλαφρο, ατμοσφαιρικό, χιουμοριστικό και αθώο, όπως ο μικρός ήρωας μας, είναι το μυθιστόρημα του αγαπημένου λογοτέχνη Ισίδωρου Ζουργού, «Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού»! Αν και απουσίαζε η πλοκή, εντούτοις τα συναισθήματα, οι εικόνες, το γέλιο καθώς και η αποτύπωση του κλίματος της εποχής είναι τα στοιχεία που θα βρει ο αναγνώστης στις διακόσιες δεκαοκτώ σελίδες του βιβλίου, στοιχεία που θα τον παρασύρουν σε ένα ταξίδι όπου η αυθεντικότητα αυτών που περιγράφονται ίσως και να του θυμίσουν και τα δικά του παιδικά χρόνια -εγώ τουλάχιστον το έπαθα πολλές φορές κατά την ανάγνωση του!
Με φόντο την επιστράτευση του ’74 και την αβεβαιότητα που δημιούργησε αυτή, ο Νικόλας, μέσα από τις καλοκαιρινές παρέες του χωριού που παραθερίζει με την οικογένεια του, ζει την ανεμελιά της προεφηβείας του, τους προβληματισμούς της, τα παιχνίδια και τον πλατωνικό έρωτα. Όταν φτάνει με την μητέρα του και τον αδερφό του στο χωριό στις αρχές του καλοκαιριού δεν υποπτεύεται πως η εισβολή της Κύπρου και η απειλή του πολέμου θα στοιχειώσουν εκείνο το καλοκαίρι και θα τον βάλουν και τον ίδιο, με τρόπο άχαρο, στον κόσμο των μεγάλων…..
Το «Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού» είναι ένα βιβλίο που διαβάζοντας το ξανασυναντάς την παιδική σου ηλικία, τους φίλους και τις παρέες σου, νιώθεις την ανεμελιά του καλοκαιριού αλλά και την μελαγχολία της λήξης του, γελάς με την καρδιά σου όταν περιγράφονται οι φάρσες της παρέας-συμμορίας ενώ συγκινείσαι με την αθωότητα των παιδιών και της εποχής που μεταφέρεται άψογα από την πένα του Ισίδωρου Ζουργού!
Διαβάστε το…. θα σας κρατήσει όμορφη συντροφιά!

Βαθμολογία 4/5

ΒιβλιοΑναφορές των (πατώντας στον τίτλο 
μεταφέρεστε στον  σχολιασμό): 


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού
Συγγραφέας: Ισίδωρος Ζουργός
Εκδ.: Πατάκη
Ημερ.Εκδ.: 2002
Σελ.: 218
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου