Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ο Μάντης - Αγγελική Κονταξοπούλου

«Ο Μάντης» της Αγγελικής Κονταξοπούλου είναι ένα όμορφο βιβλίο φανταστικής λογοτεχνίας, στο οποίο η συγγραφέας παντρεύει αρμονικά την αρχαία Ελλάδα των μαντείων, των χρησμών και των φιλοσόφων με την ερωτική ιστορία των σύγχρονων ηρώων της. Η μυθοπλασία του Μάντη προσφέρει στον αναγνώστη αισθήματα φιλίας, αγάπης και έρωτα αλλά κυρίως εκείνο το ταξίδι που τον μεταφέρει, με τρόπο μυσταγωγικό, στο χωροχρόνο της εποχής των Ολύμπιων Θεών, η λατρεία των οποίων, μέσα από τις λεπτομερείς περιγραφές της συγγραφέως, γίνεται γνώστη και άκρως μεταδοτική προς τον αναγνώστη, ο οποίος καθηλώνεται και χρήζεται κοινωνός όλου αυτού του τελετουργικού της αρχαίας ελληνικής θρησκείας.
Το κείμενο χωρίζεται σε δυο μέρη, με το πρώτο να τοποθετείται η υπόθεση των ηρώων στον 4ο αιώνα π.Χ όπου και αναφέρεται η ιστορία του Εύδιου, του μάντη του Τροφώνιου, ενός μάντη που είναι αφοσιωμένος στην λατρεία του θεού Απόλλωνα και στην μελέτη που ευελπιστεί να τον οδηγήσει στην ανακάλυψη του ελιξίριου της αθανασίας, ενώ το δεύτερο στο σήμερα, με κεντρική ηρωίδα την αρχαιολόγο Δέσποινα, η οποία και προχωρά στην αρχαιολογική έρευνα του μαντείου του Τροφώνιου, μια έρευνα που την φέρνει αντιμέτωπη με τη γοητεία που αποπνέει ο εν λόγω χώρος καθώς και με τα μυστικά του, τα οποία φυλάσσονταν καλά κρυμμένα για δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Έχοντας λοιπόν για κοινό σημείο αναφοράς το μαντείο της Λιβαδειάς, ο Εύδιος και η Πυρήνη του 4ου αιώνα π.Χ καθώς και η Δέσποινά και ο Γιώργος του 21ου , θα ‘ρθουν κοντά και θα ενωθούν για πάντα με τα δεσμά του αληθινού έρωτα και της ανιδιοτελής αιώνιας αγάπης….
Η γραφή της κας Κονταξοπούλου είναι μοντέρνα και ρέουσα κάνοντας έτσι το κείμενο ευκολοδιάβαστο ενώ οι περιγραφές της τόσο όμορφα και γλαφυρά δοσμένες που με έκαναν να βιώσω και εγώ νοερά αυτό που περιγραφόταν κάθε φορά. Πολλά σημεία του παρουσιάζονταν με τρόπο κινηματογραφικό,  με αποκορύφωμα το τέλος του που, εκτός των άλλων, με έκανε να συγκινηθώ! Η σύνδεση των δυο τόσο μακρινών χρονικών περιόδων του κειμένου είναι απόλυτα ισορροπημένη και ξεκάθαρη χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο σύγχυσης.
Εντόπισα δυο μείον στοιχεία -φυσικά είναι αμελητέα και τα δυο μπροστά στο σύνολο του έργου- το ένα είναι πως κάποιοι διάλογοι που γίνονταν μεταξύ των ηρώων του 4ου αιώνα γίνονταν με γλώσσα που μάλλον δεν απέδιδε επιτυχώς την τότε εποχή και το κλίμα της και το δεύτερο είναι κάποια κεφάλαια, δυο για τη ακρίβεια, που θεωρώ πως αν απουσίαζαν δεν θα έχανε σε κάτι η πλοκή του βιβλίου. 
Για εμένα «Ο Μάντης» είναι ένα μικρό λογοτεχνικό διαμάντι, που, μέσα από την απολαυστική του ανάγνωση, μου απέδειξε περίτρανα πως και από τους μικρούς και μη διαφημιζόμενους εκδοτικούς οίκους μπορεί ο αναγνώστης να ‘ρθει σε επαφή με κείμενα άξια λόγου και προσοχής, κείμενα στα όποια η πραγματική Λογοτεχνία δεσπόζει, παρασύρει και τρέφει το νου και την ψυχή του!!
Μαζί με τον «Όρκο» του Φώτη Κατσιμπούρη, τον «Μύθο» και το «Έρεβος» της Βίβιαν Φόρτη, «Ο Μάντης» συγκαταλέγεται στα ωραιότερα βιβλία φανταστικής λογοτεχνίας που έχω διαβάσει από Έλληνα συγγραφέα!
Διαβάστε το….. σας το συστήνω ανεπιφύλακτα!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ο μάντης
Συγγραφέας: Αγγελική Κονταξοπούλου
Εκδ.: Μελίχρυσος
Ημερ.Εκδ.: 2007
Σελ.: 425
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου