Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Η εξομολόγηση - Σπύρος Πετρουλάκης

«Η εξομολόγηση» του Σπύρου Πετρουλάκη είναι ένα δυνατό βιβλίο κοινωνικού περιεχομένου που με καθήλωσε στην ανάγνωσή του! Διαβάζοντας το θύμωσα, πόνεσα, έκλαψα και αγανάκτησα από τον πόνο και την αδικία που φύλαγε η ζωή για την Ελένη, την κεντρική του ηρωίδα. Η αφήγησή του είναι τόσο μεταδοτική που ένιωσα με όλες μου τις αισθήσεις το δράμα της, ένα δράμα  που αδυνατεί να το συλλάβει και να το χωνέψει ανθρώπου νους.

         Ο φιλόδοξος πατέρας Θεόφιλος καλείται να εξομολογήσει την υπεραιωνόβια ηγουμένη Μαρκέλλα. Η εξομολόγηση της φέρνει στο φως την τραγική ιστορία της Ελένης Αντάνογλου, η ιστορία της οποίας θα ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη του 1928 με το φρικτό ατύχημα των γονιών της που σε ηλικία έντεκα χρόνων θα την βυθίσει μαζί με τον μικρό της αδερφό στην ορφάνια. Η μέχρι τότε ευτυχισμένη ζωή των δυο αδερφών θα αλλάξει άρδην….. Την ανατροφή της Ελένης θα την αναλάβει η οικογένεια του θείου Αντώνη και της άξεστης και σκληρής Ντιλέκ ενώ του Ηλία η οικογένεια του θείου τους Στυλιανού. Τα δυο αδέρφια θα χωριστούν και θα ακολουθήσουν ο καθένας την μοίρα που τους φύλαξε ο Θεός αλλά και οι άνθρωποι…. Ενώ ο Ηλίας θα μεγαλώσει με στοργή και αγάπη, η Ελένη θα μπει σε ένα σπίτι που η απληστία της θείας Ντιλέκ για την περιουσία του κοριτσιού που τώρα διαχειρίζεται αυτή και ο άντρα της, θα κυριαρχήσει και θα οδηγήσει την άκαρδη γυναίκα στην σκληρή και βίαιη συμπεριφορά της προς το πρόσωπο της μικρανεψιά της. Η Ελένη θα δεχτεί τον εξευτελισμό και την υποβίβαση από την Ντιλέκ για δυο ολόκληρα χρόνια…. Στα δεκατρία της η κακοποίηση που υφίστατο όλο αυτό το διάστημα θα φτάσει στο αποκορύφωμα της καθώς θα πέσει θύμα των σεξουαλικών ορέξεων του ξαδέρφου της Οσμάν και μάλιστα υπό την ανοχή της θείας της. Οι βιασμοί θα τραυματίσουν την παιδική της ψυχή και θα την ακολουθήσουν έως και στην Ελλάδα όπου θα σταλεί ύπουλα και προδοτικά από τους θείους της και που εν τέλει θα αναγκαστεί να σταθεί νύφη στο πλευρό του βοσκού Παναγή…… Ο Παναγής, η πεθερά της, η Δέσπω, και η κουνιάδα της, η Μάρω θα γίνουν οι νέοι της θύτες, οι νέοι της εφιάλτες.... Πόσο μπορεί να αντέξει η ψυχή ενός μικρού παιδιού σ’ όλη αυτή την βαναυσότητα; Τι σχέση έχει η ηγουμένη Μαρκέλλα και η μικρή Ελένη; Και ο πάτερ Θεόφιλος πως συνδέεται με αυτά τα δυο πρόσωπα; Πόσο θα τον επηρεάσουν άραγε
 στα μελλοντικά φιλόδοξα σχέδια του όλες αυτές οι αποκαλύψεις; Οι απαντήσεις στην Εξομολόγηση……..

«Η εξομολόγηση» είναι ένα βιβλίο που όπως προείπα με καθήλωσε και με έκανε να αισθανθώ πολλά και έντονα συναισθήματα. Η ροή του είναι γρήγορη, μιας και η αφήγηση του εκτός του ότι είναι βιωματική είναι και σφιχτοδεμένη, δεν κάνει δηλαδή κάπου κοιλιά ώστε να ανακόψει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την συνέχεια της υπόθεσης, η γραφή του καλοδουλεμένη με όμορφα σχήματα λόγου, τα οποία είχαν την δύναμη να μεταφέρουν επιτυχώς όλο τον πόνο και την αδικία αυτής της σοκαριστικής ιστορίας ενώ οι εικόνες-περιγραφές του που υπάρχουν σε μεγάλη έκταση στο κείμενο ήταν όμορφα δοσμένες, πολλές από τις οποίες μάλιστα ήταν δοσμένες κινηματογραφικά -αγαπημένη μου είναι αυτή που η Ελένη παίζει πιάνο στο χιονισμένο βουνό. ήταν μελωδική και άκρως συγκινητική! Οι ανατροπές που συναντάμε στις σελίδες του είναι πολλές και απρόβλεπτες χαρίζοντας έτσι μια πλοκή που δεν σου επιτρέπει να αφήσεις το βιβλίο εύκολα από τα χέρια σου, αφού σε καθηλώνει με τα καταιγιστικά γεγονότα του.
Διαβάστε το….. πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας σοκάρει με την ιστορία του, θα σας πονέσει με την ωμότητα του, θα σας συγκινήσει και στο τέλος σίγουρα θα σας λυτρώσει!! Είναι από τα καλύτερα του είδους που έχω διαβάσει! Συγχαρητήρια στο συγγραφέα κύριο Σπύρο Πετρουλάκη! Η πένα του με κέρδισε! 

*
Εξαιρετικό το εξώφυλλο, νομίζω πως αποδίδει το κλίμα τέλεια.... 

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Η εξομολόγηση
Συγγραφέας: Σπύρος Πετρουλάκης
Εκδ.: Μινώας
Ημερ.Εκδ.: Απρίλιος 2015
Ημερ.Εκδ.: 480




Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου