Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Το βιβλίο της Ευδοκίας-Θεοδώρα Τζόκα


       Καλογραμμένο, συγκινητικό, βιωματικό και ατμοσφαιρικό είναι «Το βιβλίο της Ευδοκίας» της Θεοδώρας Τζόκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη!
       Η ιστορία του ξεκινά την ημέρα του θανάτου της Ευδοκίας, την ημέρα δηλαδή που η κόρη της εκλιπούσης, η Ευαγγελία, ανακαλύπτει το ημερολόγιο της μητέρας της. Σε αυτό το μικρό τετράδιο η Ευδοκία θα αποκαλύψει στην κόρη της τις μύχιες σκέψεις, τα βιώματά και τα γεγονότα που στιγμάτισαν την πολύπαθη ζωή της. 
        Το ημερολόγιο τοποθετείται χρονικά στην Ελλάδα του 1943, όταν, δηλαδή, η έφηβη Ευδοκία μέσα στις κακουχίες, τις απώλειες και τον τρόμο του πολέμου ερωτεύεται τον Πέπη, τον Ιταλό στρατιώτη που βρήκε καταφύγιο στο σπίτι της, προκειμένου να γλιτώσει την αιχμαλωσία από τους Γερμανούς μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Η έλξη που νιώθει ο ένας για τον άλλο είναι μεγάλη και γεννά, μέσα στον ζόφο της εποχής, τον έρωτα και την παντοτινή αγάπη. Το ζευγάρι θα σεργιανίσει στα μονοπάτια του πάθους αγνοώντας, όμως, πως ο συγχωριανός και συνεργάτης των Γερμανών, Αριστείδης, έχει βάλει σκοπό να αποκτήσει την δεκαεννιάχρονη καλλονή Ευδοκία. Για να πετύχει αυτόν τον σκοπό ο Αριστείδης θα χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό αλλά κυρίως αθέμιτο μέσον….. Έτσι ο Πέπη, μετά από μεθοδευμένες και ανήθικες απειλές εξαναγκάζεται να εγκαταλείψει το Ζαγορήτικο χωριό και την αγαπημένη του Ευδοκία. Η εξαφάνιση του και η φήμη πως βρέθηκε νεκρός στο διπλανό χωριό έρχεται την στιγμή που η Ευδοκία τον είχε απόλυτη ανάγκη, την στιγμή που θα έπρεπε να βρίσκεται δίπλα της όσο ποτέ άλλοτε…. Μετά από αυτή την είδηση η Ευδοκία, θέλοντας και μη, υποτάσσεται στις μηχανορραφίες του Αριστείδη, στην Μοίρα της, στα κοινωνικά στερεότυπα και πρέπει της εποχής και παντρεύεται τελικά τον κυκλοθυμικό Αριστείδη. Τα χρόνια περνούν… ο πόλεμος τελειώνει… η Ελλάδα ρημάζεται από την εμφύλια σύρραξη και η τετραμελής πλέον οικογένεια το 1950 ακολουθεί και αυτή με την σειρά της το μεταναστευτικό κύμα μεταναστεύοντας στην Βοστόνη, εκεί, δηλαδή, που οι σελίδες του ημερολογίου της θα γεμίσουν με γεγονότα τραγικά και αμετάκλητα….
   «Το βιβλίο της Ευδοκίας» είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο με μια τραγική, συναισθηματική ιστορία που κρατά το αναγνωστικό ενδιαφέρον, από την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα, αμείωτο.
Εκτός από την ανατρεπτική και απρόσμενη υπόθεση του, εκείνο που μ’ άρεσε πάρα πολύ στο εν λόγω βιβλίο ήταν η εναλλασσόμενη αφήγηση που χρησιμοποιεί η συγγραφέας (εσωτερική αφήγηση, γ’πρόσωπη), γεγονός που κάνει το κείμενο άκρως ενδιαφέρον και καθόλου ανιαρό. Επίσης σε όλο το κείμενο υπήρχε μια ηλεκτρισμένη και μελαγχολική ατμόσφαιρα που, λόγω των προϊδεασμών που τοποθετούσε η συγγραφέας σε εύστοχα σημεία του, ενισχυόταν, μαζί με την αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης, σελίδα τη σελίδα. Επιπρόσθετα το κλίμα της εποχής (εμπόλεμη κατάσταση, μετανάστευση) αποδίδεται άψογα από την πένα της Θεοδώρας Τζόκα ενώ οι ήρωες της είναι ήρωες της διπλανής πόρτας, ήρωες που σε αφήνουν να τους αφουγκραστείς και να τους νιώσεις. Τέλος πολλές σκηνές ήταν δοσμένες με τρόπο κινηματογραφικό, με αποκορύφωμα, φυσικά, την τελευταία σκηνή, η οποία και φέρνει την πολυπόθητη κάθαρση στους ήρωες και κυρίως στους αναγνώστες.
     Διαβάστε το…. πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας συγκινήσει, θα σας θυμώσει και στο τέλος θα σας λυτρώσει!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το βιβλίο της Ευδοκίας
Συγγραφέας: Θεοδώρα Τζόκα
Εκδ.: Λιβάνη
Ημερ.Εκδ.: 2015
Σελ.: 400
Δήμητρα Κωλέτη

2 σχόλια:

  1. Δήμητρα,σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα πολύ ωραία λόγια σου. Να ξέρεις, μου έδωσες μεγάλη χαρά. Αυτή είναι η ανεκτίμητη αμοιβή μου ως συγγραφέας, να ξέρω πως έστω και λιγάκι, άγγιξα την ψυχή ενός ανθρώπου με τις ιστορίες μου. Υπέροχο και μπλογκ σου. Συγχαρητήρια για το μπλογκ σου. Είναι υπέροχο! Εύχομαι να έχεις πολλούς επισκέπτες γιατί το αξίζει. Είναι καλόγουστο και περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για το βιβλίο. Σου εύχομαι τα καλύτερα.
    Θεοδώρα Τζόκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πολύ κα Τζόκα για το σχόλιο σας! Εύχομαι ολόψυχα Το βιβλίο της Ευδοκίας να διαβαστεί από όλο και περισσότερους αναγνώστες! Σίγουρα ο καθε αναγνώστης θα απολαύσει τους ήρωες και την υπόθεση του βιβλίου! Η προσεγμένη σας γραφή θα τους δώσει απλόχερα αυτή την απόλαυση.... σίγουρα θα τους αγγίξει! Καλή και δημιουργική συνέχεια σας εύχομαι! :)

      Διαγραφή