Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Συζητώντας με την συγγραφέα Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου!

Η συγγραφέας Γιόλα Δαμιανού- Παπαδοπούλου απαντά στο ερωτηματολόγιο των ΒιβλιοΑναφορών και μας παρουσιάζει το νέο της πόνημα, το «Αν ήξερα αλλιώς να σ’αγαπώ», το οποίο και κυκλοφόρησε στις 4 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Την ευχαριστώ θερμά που διέθεσε τον πολύτιμο χρόνο της για να απαντήσει στις ερωτήσεις μου. 
Διαβάστε την συνέντευξη.... και ανακαλύψτε μέσω των απαντήσεων της εκτός από το «Αν ήξερα αλλιώς να σ’ αγαπώ» και ένα κομμάτι της προσωπικότητας της συγγραφέως Γιόλας Δαμιανου-Παπαδοπούλου!  

1. Tο νέο σας πόνημα, το «Αν ήξερα αλλιώς να σ’ αγαπώ», απέκτησε από τις 4 Φεβρουαρίου μια θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο, θα σας ζητήσω να μας το παρουσιάσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο.

Το «Αν ήξερα αλλιώς να σ’ αγαπώ» δεν είναι ένα εγχειρίδιο για να μάθεις πώς να διαλέξεις τον τέλειο άντρα ή πώς να αποφεύγεις τις παγίδες. Είναι ένα βιβλίο που στις σελίδες του  κάθε γυναίκα θα μάθει να μην κλείνει τα μάτια στη βία, να αντιδρά και να υπερασπίζεται το σώμα και την ελευθερία της. 

2. Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας βιβλίου; 

Το πρώτο ερέθισμα ήταν ένα βλέμμα πληγωμένου ζώου που κοιτούσε επίμονα το πάτωμα κι άφηνε κρουνούς τα δάκρυα να στάζουν όσο μου εξιστορούσε την πολύχρονη κακοποίησή της από τον άντρα της.

3. «Αν ήξερα αλλιώς να σ’ αγαπώ» ο τίτλος του βιβλίου σας! Αλήθεια η αγάπη διδάσκεται;

Η αγάπη είναι το υπέρτατο συναίσθημα που προσδιορίζει την ύπαρξή μας.  Η αγάπη είναι η πνοή του Θεού όταν μας έδωσε ζωή. Δεν αγαπάνε μόνο οι άνθρωποι, αγαπάνε και τα ζώα, τα πουλιά, τα έντομα. Δεν ξέρω αν διδάσκεται η αγάπη, νομίζω πως υπάρχει ήδη μέσα μας κι εμείς απλώς την βγάζουμε στην επιφάνεια.

4. Ποιος από τους ήρωες του νέου σας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Και ποιος σας ‘’ταλαιπώρησε’’, είτε ψυχολογικά, αφού απείχε πολύ από τον δικό σας ψυχισμό, είτε τεχνικά, να τον αποτυπώσετε στο χαρτί;

Όλους τους χαρακτήρες του βιβλίου τους αγαπώ  καλούς, κακούς και αδικημένους. Χωρίς να το επιδιώξω μου βγήκαν πολύ ακραίοι χαρακτήρες. Ποτέ δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι στη θέση της Γιολάντας. Είχε όλα τα φόντα να είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα γιατί έδωσε δικαίωμα σε κάποιον να την χειραγωγήσει; 

5. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που η Γιολάντα, η κεντρική σας ηρωίδα, θέλει οπωσδήποτε εμείς οι αναγνώστες να το ''παραλάβουμε'';

Νομίζω πως η Γιολάντα αυτό που θέλει να «παραλάβουμε» από όλη αυτή την ιστορία είναι πως ο αυτοσεβασμός και η αυτοπεποίθηση είναι το μεγαλύτερο αγαθό στον άνθρωπο. Θα ήθελε να σας πει πως ποτέ δεν πρέπει να αφήνετε κάποιον να εισβάλλει στη ζωή σας και να σας εξευτελίζει την ανθρώπινη σας ύπαρξη. Και κάτι άλλο, ποτέ μην αρνιέστε μια αγάπη που σας προσφέρετε χωρίς υστεροβουλία. 

6. Πείτε μας τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που σας συντρόφευαν την στιγμή που γράφατε την λέξη Τέλος στην ιστορία του «Αν ήξερα αλλιώς να σ’ αγαπώ».

Προσδοκία αυτή η ιστορία να δώσει φως σε κάποιους που η ψυχή και το πνεύμα τους έχει βυθιστεί στο σκοτάδι και δεν βρίσκει διέξοδο.

7.Ποιος διαβάζει για πρώτη φορά το βιβλίο σας ή κάποιες από τις πρώτες σελίδες του από το οικείο περιβάλλον σας; Δέχεστε την όποια κριτική του και επηρεασμένη από αυτή σπεύδετε να διορθώσετε τις όποιες παρατηρήσεις του -αν φυσικά υπάρχουν!- ή είστε ‘’αμετακίνητη’’ σε ότι έχετε γράψει; 

Ο σύζυγος μου διαβάζει κάθε κεφάλαιο που τελειώνει. Δέχομαι όλες τις παρατηρήσεις καλές και κακές και δεν έχω κανένα ενδοιασμό να σβήσω και να ξαναγράψω. Έτυχε να τελειώσω μυθιστόρημα και όταν άκουσα κάποια σχόλια το άρχισα πάλι απ’ την αρχή.

8. Τα θετικά σχόλια των αναγνωστών σίγουρα θα σας χαροποιούν και θα αντλείτε από αυτά δύναμη για την συνέχεια! Με τα αρνητικά -αν φυσικά υπάρχουν!- τι γίνεται; Πως τα αντιμετωπίζεται; Και, εξαιτίας αυτών, έχετε σκεφτεί να κάνετε εκπτώσεις στο γραπτό σας με σκοπό να αγγίξετε και αυτούς τους αναγνώστες ή όταν γράφετε, γράφετε απαλλαγμένη από τέτοιες πρακτικές, θα έλεγα, σκέψεις;

Δέχομαι και τα αρνητικά σχόλια όταν γίνονται καλοπροαίρετα. Και φροντίζω να τα αξιοποιώ την επόμενη φορά. Δεν μπορούμε να ικανοποιούμε τα γούστα όλων, γιατί ο συγγραφέας δεν θα είχε προσωπικότητα και στιλ.  Κάθε ιστορία  γράφεται για να ολοκληρώσει μια σκέψη, δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις.
  
9. Μέσα στο γραπτό σας βάζετε αυτοβιογραφικά στοιχεία;

Κάθε συγγραφέας χρησιμοποιεί αισθήματα που ένιωσε, σκέψεις που έκανε, μόνο έτσι γίνεται αληθινός. Κάποια βιβλία μου έχουν αυτοβιογραφικά  στοιχεία προπάντων αυτά που αναφέρονται στην Αφρική.

10. Έχετε ‘’μετανιώσει’’ για την κατάληξη που δώσατε σε κάποιο από τα βιβλία σας, ώστε, αν σας δινόταν η ευκαιρία να αλλάζατε αυτή την κατάληξη, θα το κάνατε με μεγάλη χαρά; 

Ποτέ!

11. Ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να χαρακτηρίσετε το «Αν ήξερα αλλιώς να σ’ αγαπώ»;

Δυνατό, συναισθηματικό, αληθινό, διδακτικό.

12. Στον καιρό της Κρίσης η Λογοτεχνία και η ανάγνωσή της τι μπορεί να δώσει στον μέσο πολίτη; 

Μπορεί να του δώσει τη χαρά της συντροφικότητας όταν λόγω οικονομικού κόστους είναι η μοναδική ψυχαγωγία που μπορεί να αντέξει. Και πάλι αν όχι, ευτυχώς υπάρχουν οι δανειστικές βιβλιοθήκες που μπορεί να εξυπηρετηθεί.

13. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή της Γιόλας Δαμιανου-Παπαδοπούλου; Ποια ανάγκη τής ικανοποιεί;

Η συγγραφή ήρθε στη ζωή μου πολύ νωρίς, τότε που θα μπορούσα να έχω φίλες και να περνώ καλά εγώ κλεινόμουν στο δωμάτιο κι έπαιζα με τις λέξεις. Ποια ανάγκη;  Μόλις τελειώσει ένα βιβλίο νιώθω σαν σακκί άδειο, σαν να μην έχω σκοπό.

14. Ποιο βιβλίο σάς επηρέασε και έμεινε χαραγμένο στη μνήμη σας αφού πιστεύετε πως και αυτό διαμόρφωσε την σκέψη σας; 

Το πρώτο μου μυθιστόρημα «Ο ψίθυρος του δάσους» είναι ένα εξ ολοκλήρου αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1992 και μέχρι σήμερα όταν το διαβάζω δεν μπορώ να μην δακρύσω.

15. Ο αγαπημένος σας σύγχρονος συγγραφέας; Και κλασσικός; 

Αγαπημένες μου σύγχρονες συγγραφείς η Αλιέντε και η Οριάννα Φαλάτσι. Από τους κλασσικούς Καζαντζάκης.

16. Προτείνετε μας ένα βιβλίο! 

Ο τελευταίος αδερφός της Νατάσα Αππανά.

17. Θα κάνω την ερώτηση που κάνω στους φίλους που ξέρω πως διαβάζουν: Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή την περίοδο; 

Αυτή την περίοδο διαβάζω το Φόνος 5 αστέρων της Έλενας Ακρίτα.

18. Πείτε μας μια φράση που σας εκφράζει και αποτελεί για σας μότο ζωής; 

Σκέψου θετικά.

19. Σκέφτεστε το επόμενο συγγραφικό σας βήμα; Έχετε μπει στην διαδικασία συγγραφής ή είναι νωρίς ακόμα μιας και το τελευταίο σας βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις πριν ένα μήνα;

Το τελευταίο μου βιβλίο κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες όμως έχει γραφτεί πριν από ένα χρόνο. Άρα το επόμενο βρίσκεται σε διαδικασία. 

20. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο που διαθέσατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα στους αναγνώστες σας.

Να αγαπούν και να ελπίζουν!

*****

Αν ήξερα αλλιώς να σ' αγαπώ

Υπόθεση Οπισθόφυλλου: 


Το πάθος της για τον χορό κράτησε τη Γιολάντα μακριά από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, παρόλο που ήταν βαθιά επιθυμία του πατέρα της να τον διαδεχθεί. Προτίμησε να ακολουθήσει το όνειρό της: Μουσική Ακαδημία, Laban Dance Centre, και μετά… κατάκτηση όλων των μουσικών σκηνών του κόσμου!
Μα ένας κεραυνοβόλος έρωτας ορμά σαν τυφώνας στον δρόμο της εκτροχιάζοντας τη ζωή της και θέτοντας υπό αίρεση τους στόχους της. Ένας έρωτας αντιφατικός, επίμονος, αντίθετος προς τις αρχές της, ένας έρωτας εκμαυλιστής την εξουσιάζει, κι αυτή, ανυπεράσπιστη, ακολουθεί πειθήνια τις προσταγές του.
Τι είναι εκείνο που κάνει μια γυναίκα έξυπνη, χαρισματική και επιτυχημένη να αισθάνεται μπερδεμένη και ανασφαλής; Γιατί η Γιολάντα έπαψε να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της, στις δικές της αξίες, και αφέθηκε να εγκλωβιστεί μέσα σ’ αυτό που πίστευε πως είναι ευτυχία; Απ’ όλους τους δικούς της ανθρώπους μόνο ο παιδικός της φίλος Στέφανος μπόρεσε να προβλέψει την εξέλιξη αυτής της σχέσης, γιατί μόνο αυτός ήταν ικανός να της προσφέρει την αγάπη που της άξιζε.
Η κάθαρση θα είναι για όλους τραγική…

Βιογραφία Συγγραφέως:

Η ΓΙΟΛΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έζησε πολλά χρόνια στο Κονγκό και στη Νιγηρία. Σπούδασε δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και εφημερίδες της Κύπρου σε χρονογράφημα, πολιτιστικά και έρευνα. Έχει γράψει μυθιστορήματα για ενηλίκους και παιδιά, ενώ για το έργο της έχει αποσπάσει κρατικά βραβεία και πολλές διακρίσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη. 
Βιβλία της: ΑΝ ΗΞΕΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ, Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ, ΑΡΓΟΣ ΧΟΡΟΣ, ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ, ΚΡΑΤΗΣΟΥ ΑΠ'ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ, ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΟΥ ΜΙΣΟ, ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ, ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΝΥΧΤΑ και Ο ΨΙΘΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου