Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Οι καταρράκτες των ρόδων-Kimberley Freeman

         Το συγγραφικό μοτίβο που από ότι φαίνεται έχει υιοθετήσει η Kimberley Freeman -και καλά κάνει μιας και το χειρίζεται άψογα!- το συνάντησα και Στους καταρράκτες των ρόδων, στο τρίτο δηλαδή βιβλίο της, το οποίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα: δυο ερωτικές ιστορίες με κοινωνικές όμως προεκτάσεις, με την παρελθοντική ιστορία να έρχεται στο φως μέσω επιστολών, η οποία και συνδέεται τελικά με την ιστορία του παρόντος.
    Έτσι λοιπόν έχουμε δυο ηρωίδες οι ιστορίες των οποίων εκτυλίσσονται με διαφορά σχεδόν ενενήντα χρόνων. Κοινό σημείο αναφοράς: ο τόπος, η μητρική καταπίεση αλλά κυρίως ο έρωτας.
        Η Λόρεν το 2014 ανεβαίνει στα Γαλάζια Όρη της Αυστραλίας. Βρίσκει δουλειά ως σερβιτόρα σε ένα καφέ και προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή της αφήνοντας πίσω της την καταπιεστική μητέρα της και το αποστειρωμένο κλίμα που είχαν επιβάλει οι γονείς της λόγω της σοβαρής και χρόνιας ασθένειας που αντιμετώπιζε ο αείμνηστος αδερφός της. Εκεί θα συναντήσει τον Τόμας, τον αρχιτέκτονα που έχει αναλάβει την αναπαλαίωση του πολυτελούς ξενοδοχείου Οι καταρράκτες των ρόδων, το οποίο και παραμένει για δεκαετίες κλειστό, και θα αναγνωρίσει στο πρόσωπο του για πρώτη φορά στα τριάντα της χρόνια τα σημάδια του έρωτα. Και ενώ ο έρωτας τους προχωρά με αργό αλλά σταθερό βήμα, οι συγκυρίες και η περιέργεια της θα την οδηγήσουν μια βροχερή νύχτα στην δυτική πτέρυγα του ξενοδοχείου και μέσα από μια μικρή ερεύνα θα φέρει στο φως τα πρώτα κομμάτια από το πάζλ της ερωτικής ιστορίας της άλλης μας ηρωίδας, της Βάιολετ. Η Λορεν λοιπόν θα γνωρίσει την Βάιολετ και μέσα από αυτήν θα την γνωρίσουμε και εμείς...
         Η Βάιολετ το 1926 πιάνει δουλειά στο πολυτελές θέρετρο. Ανάμεσα στους πελάτες βρίσκεται και ο Σαμ. Ο Σαμ, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, αν και βουτά στους δικούς του επικίνδυνους καταρράκτες, θα σαγηνεύσει την Βάιολετ και θα ζήσει μαζί της τελικά μια ερωτική περιπέτεια κόντρα στις προκαταλήψεις, στις κοινωνικές ανισότητες και στις σωματικές και ψυχικές αδυναμίες του ίδιου. Τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς το ξενοδοχείο, που θα μείνει για πρώτη φορά ανοικτό και την χειμερινή περίοδο, θα φιλοξενήσει μέσα στους διαδρόμους του, στα πολυτελή δωμάτια του και στους κοιτώνες του προσωπικού τον έρωτα, τον εθισμός και τις τραγικές αποφάσεις των ηρώων, οι οποίες και θα ενταθούν από το βουκολικό-τρομακτικό χιονισμένο τοπίο….
     «Οι καταρράκτες των ροδών» είναι ένα όμορφο, συγκινητικό και καλογραμμένο βιβλίο που η ατμόσφαιρα που περικλείοταν στις σελίδες του με παρέσυρε στην ανάγνωση του. Με γραφή μεστή, ροή γρήγορη, ήρωες σκιαγραφημένους άριστα, τοπία ειδυλλιακά και εικόνες απτές το κείμενο γίνεται ευκολοδιάβαστο και άμεσο στον αναγνώστη. Τα οικογενειακά μυστήρια και των δυο ιστοριών με κράτησαν σε εγρήγορση ενώ για άλλη μια φορά θαύμασα την άριστη-ήπια σύνδεση της παρελθοντικής με την παροντική ιστορία που η συγγραφέας κάνει στο κείμενο.
        Διαβάστε το….πρόκειται για ένα όμορφο κοινωνικό-αισθηματικό βιβλίο που θα το διαβάσετε ευχάριστα! Η Βάιολετ, ο Σαμ, η Φλόρα, ο Γουιλ, η Λόρεν, ο Τόμα και ο Άντον θα σας φέρουν κοντά στον έρωτα, στην ατμόσφαιρα, στο μυστήριο, σε όλα όσα δηλαδή «Οι καταρράκτες των ροδών» φυλάκισαν στους τοίχους τους, στις σελίδες τους...! 

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τιτλος: Οι καταρράκτες των ρόδων
Συγγραφέας: Kimberley Freeman
Μετάφραση: Ουρανία Τουτουντζή 
Εκδ.: Διόπτρα
Ημερ.Εκδ.: Μάιος 2015
Σελ.: 543
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου