Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Δυο φιλιά για την Αμέλια-Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

     Θέλεις και εσύ δυο φιλιά; ρώτησε ο Θοδωρής την Λου Βεργίνη, την μητέρα του.
Δυο φιλιά; απόρησε εκείνη....
Δυο φιλιά για την Αμέλια. Ούτε κι αυτό το ξέρεις; μουρμούρισε απογοητευμένος. 
     Ούτε και αυτό φυσικά δεν ήξερε η Λου Βεργίνη, η σκληρή, άκαρδη και τόσο εγωκεντρική ηρωίδα του νέου πονήματος της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, του «Δυο φιλιά για την Αμέλια».
     Δεν ήξερε να δίνει τρυφερότητα η Λου, η γυναίκα που τα είχε όλα: ομορφιά, ταλέντο, πλούτη, έρωτες. Η Λου, που μεγαλώνει σε ένα σπίτι στο οποίο η απόρριψη και η αδιαφορία του πατέρα κυριαρχεί, μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα σκληρό και επιφανειακό άνθρωπο που το μόνο που αποζητά και τελικά την γεμίζει είναι ο θαυμασμός των γύρων της. Από νωρίς ανακαλύπτει το ταλέντο της στην υποκριτική και κατορθώνει να γίνει μια από τις σπουδαιότερες και διασημότερες Ελληνίδες ηθοποιούς. Όλοι υποκλίνονται στο ταλέντο της, στην ομορφιά και στην λάμψη της. Οι θαυμαστές της μαγεύονται από την υποκριτική της δεινότητα, οι κριτικοί γράφουν διθυραμβικές κριτικές και εκείνη δίνει τα πάντα για την δόξα, την φήμη, τα φλας των φωτογράφων....
Μέσα στα πάντα συγκαταλέγεται και η προσωπική της ζωή που δεν διστάζει να την θυσιάσει ώστε να διατηρήσει τον μύθο της σταρ... 
     Έτσι σ’ αυτό τον βωμό, τον βωμό της αναγνωρισιμότητας και του πλουτισμού θυσιάζει χωρίς ενδοιασμούς τον έρωτα της ζωής της, την πρωτόγνωρη ευτυχία που βίωσε στα χέρια του. μα πάνω από όλα θυσιάζει τα ίδια της τα παιδιά. Τα παιδιά της που δεν θέλουν σπουδαίους ρόλους για να την θαυμάσουν, αλλά την παρουσία της και ένα χάδι... Ένα χάδι που δεν έρχεται ποτέ. Χάνει ηθελημένα και σκόπιμα τις στιγμές μαζί τους και έτσι όταν ο σακάτης, όπως αποκαλούσε τον γιο της Θοδωρή, την ρωτήσει: Θέλεις και εσύ δυο φιλιά, η σαστιμάρα και η απόδειξη για άλλη μια φορά πως ήταν απούσα από τις σπουδαίες αλλά και δύσκολες ζωές τους είναι ολοφάνερη.
     Αυτή η τόσο δα μικρή και τρυφερή ερώτηση, μαζί με το πρόσωπο του τόσο ευαίσθητου, κατασταλαγμένου και αισιόδοξου Θοδωρή θα οδηγήσουν τελικά την νάρκισσο Λου Βεργίνη στο μεγάλο φινάλε της ζωής της. Ποιο θα είναι αυτό; Ανακαλύψτε το μόνη σας....

       Για άλλη μια φορά η πένα της αγαπημένης Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη μου χάρισε ένα ταξίδι στα χρώματα, τις μυρωδιές και στα συναισθήματα σε ένα βιβλίο καλογραμμένο στο οποίο οι χαρακτήρες, οι ανατροπές, οι κινηματογραφικές σκηνές και οι λυρικές περιγραφές κατακλύζουν την κάθε σελίδα του. Η συγγραφέας επέλεξε την πρωτοπρόσωπη αφήγηση -την χρησιμοποιεί σχεδόν σ’όλα τα βιβλία της!- η οποία και με έκανε να βιώσω την υπόθεση του βιβλίου, να αφουγκραστώ τους ήρωες και να γίνω ένα μαζί τους ενώ παράλληλα γαλήνευα από το μπλε των νησιών μας, οσφριζόμουν τα βότανα της ελληνικής υπαίθρου και γνώριζα τους πολιτισμούς που η συγγραφέας τόσο μεταδοτικά περιέγραφε.
       Τα μηνύματα που υπάρχουν στις σελίδες του για τις διαπροσωπικές σχέσεις και για την αγάπη που όπως εύστοχα λέει σε κάποιο σημείο είναι σαν την αλφάβητο. Πρέπει να έχεις κάποιον κοντά σου να σ’ τη συλλαβίζει από την αρχή, με συγκίνησαν με την δύναμη τους και την αλήθεια τους και σίγουρα θα τα κουβαλώ για καιρό.
     Η ανάλυση των χαρακτήρων είναι άψογη! Προσωπικά λάτρεψα τον Άρη, την Αμέλια, τον Θοδωρή, κατανόησα την Κάσι, προσπάθησα να καταλάβω -δεν τα κατάφερα. Σκληρός χαρακτήρας. Αγανάκτησα μαζί της- την Λου.... Η σχέση της Αμέλιας και του Θοδωρή μ’άγγιξε βαθιά! Το λιβάδι με τα ηλιοτρόπια και η σκηνή που περιγράφεται σ’ αυτό είναι η αγαπημένη μου.
     Σταματώ εδώ! Και σας προτείνω να το διαβάσετε, μιας και πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας συγκινήσει..., για ένα βιβλίο που θα σας θυμώσει..., για ένα βιβλίο που θα σας ταξιδέψει..., για ένα βιβλίο που θα σας διδάξει την αγάπη από την αρχή!
        Πολλά συγχαρητήρια στην συγγραφέα!

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Δυο φιλιά για την Αμελια
Συγγραφέας: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 12/05/2016
Σελ.: 576
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου