Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Δραπέτες του ονείρου-Αγγελική Μπούλιαρη

     Οι «Δραπέτες του ονείρου» της Αγγελικής Μπούλιαρη είναι το τρίτο βιβλίο της συγγραφέως που πέφτει στα χέρια μου και από τις πρώτες κιόλας σελίδες του η διαπίστωση που έκανα, συγκρίνοντάς το με τα προηγούμενα, ήταν πως ναι η εξέλιξη της πένας της είναι ολοφάνερη. Θεωρώ πως με τους «Δραπέτες του ονείρου» η κυρία Μπούλιαρη έχει κάνει ένα τεράστιο συγγραφικό βήμα, κι αυτό φυσικά είναι αξιοσημείωτο! 
     Διαβάζοντάς το μπορώ να πω πως θαύμασα το πλούσιο λεξιλόγιο που η συγγραφέας εντέχνως χρησιμοποιεί, τις παραστατικές εικόνες, τα εναλλασσόμενα συναισθήματα αλλά και την άρτια σκιαγράφηση κυρίως της κεντρικής ηρωίδας του, της Ευριδίκης. Η αφήγησή του με τις αναδρομές της Ευριδίκης με έμπασαν στην ιστορία και στην μελαγχολική της, αρχικά και ελπιδοφόρα προς το τέλος, ατμόσφαιρα ενώ η ροή ήταν γρήγορη κάνοντας έτσι το κείμενο κατανοητό και ευκολοδιάβαστο.

     Η ιστορία του θα ξεκινήσει με την γέννηση του τρίτου παιδιού της οικογένειας του Ελισσαίου. Ο ερχομός όμως της τρίτης κόρης δεν θα συνοδεύεται με καλωσορίσματα και ευχές όπως αρμόζει σε μια γέννηση αλλά με το αίσθημα, από την μεριά του πατέρα που περίμενε διακαώς τον ερχομό του πολυπόθητου γιου, της λύπης και του θυμού. Η Ευριδίκη από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής της θα βιώσει την απόρριψη του ίδιου του πατέρα της, ο οποίος έως και τα πέντε της χρόνια, όπου και θα την παραδώσει στα χέρια του ζεύγους Σπηλιοπούλου, ώστε να αναλάβει την ανατροφή της, δεν θα της προσφέρει ούτε ένα χάδι, ούτε ένα βλέμμα στοργής... 
      Στα πέντε της λοιπόν θα βρεθεί στο σπίτι του βουλευτή Θεοδόση Σπηλιόπουλου και της γυναίκας του Ευγενίας, οι οποίοι και θα την μεγαλώσουν προσφέροντας της στέγη, νοιάξιμο, μόρφωση. Όλα αυτά όμως μέχρι τα δεκαεπτά της... Μέχρι το καμπανάκι ζήλιας της Ευγενίας χτυπήσει και σημάνει κίνδυνο μπροστά στην έφηβη ψυχοκόρη της. Η λύση για αυτό το αδιέξοδο δεν είναι άλλη παρά από έναν γάμο. 
     Έτσι η Ευριδίκη θα αλλάξει πάλι οικογένεια, θα αλλάξει πάλι στέγη....
και στα δεκαεπτά της θα αναγκαστεί να αφήσει το όνειρο για σπουδές στην άκρη ώστε να παντρευτεί τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Μπαμπη, ο οποίος και θα λεηλατήσει για σχεδόν είκοσι χρόνια το σώμα και την ατομική της ελευθερία μέσα από την σωματική και λεκτική βία που της ασκεί. Ο μόνος φάρος αισιοδοξίας μέσα σ’αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα θα είναι οι δυο κόρες της. Όταν έρθει και για εκείνες η στιγμή να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να ανοίξουν τα φτερά της ανεξαρτησίας τους, τότε και μόνο τότε η Ευριδίκη θα τολμήσει να κάνει το πρώτο βήμα που θα την βγάλει από την εικοσαετή φυλακή της προκειμένου να κυνηγήσει τελικά τα όνειρα που δραπέτευσαν στην νιότη της.... Αν θα τα φτάσει, αν θα τα πραγματοποιήσει και με ποιο τρόπο και κυρίως με ποιο τίμημα, θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας!

       Διαβάστε το.... πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο η ιστορία του, μέχρι να επέλθει η κάθαρση του φινάλε, θα σας θυμώσει, θα σας συγκινήσει και ίσως να σας σοκάρει! 

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Δραπέτες του ονείρου
Συγγραφέας: Αγγελική Μπούλιαρη
Εκδ.: Ωκεανός
Ημερ.Εκδ.: Μάρτιος του 2016
Σελ.: 624

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου