Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Άγριες θάλασσες-Τέσυ Μπάιλα

    Οι «Άγριες θάλασσες» της αγαπημένης συγγραφέως Τέσυ Μπάιλα περνούν μέσα από τα άγρια κύματα της Ιστορίας και μας σαγηνεύουν με το σαρωτικό λίκνισμα τους. περνούν μέσα από τα αιγαιοπελαγίτικα νερά αναβλύζοντας μόρια περηφάνιας και αρχοντιάς για τον λαό μας, μόρια που ‘’δροσίζουν’’ την ψυχή μας!
     Στο εν λόγω βιβλίο η πένα της συγγραφέως καταπιάνεται, όπως αναφέρει στον πρόλογο της, στην αποτύπωση της ζωής και της πορείας ενός ανώνυμου ήρωα, του Σαμιώτη καπετάνιου Μιλτιάδη Χούμα, ενός ήρωα που δεν ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας της συγγραφέως αλλά υπήρξε πρόσωπο υπαρκτό!

     Ο Μιλτιάδης από τους πρώτους κιόλας μήνες της Κατοχής δίνει στην υπηρεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΜΙ 9, η οποία έκανε αποστολές με σκοπό την απομάκρυνση εγκλωβισμένων συμμάχων από την κατεχόμενη Ελλάδα με προορισμό την Αίγυπτο και την συνέχιση του αγώνα εκεί, το καΐκι του. Ο κάπτεν Μίλτος, ο περήφανος, ο δωρικός και ατρόμητος κάπτεν Μίλτος, κερδίζει την εμπιστοσύνη του ιδρυτή της οργάνωσης, του Μάικλ Πάρης, από την πρώτη κιόλας αποστολή. Από τότε σε κάθε ριψοκίνδυνη επιχείρηση ο Πάρης θα καλεί τον Σαμιώτη καπετάνιο και εκείνος με τη σειρά του θα ανταποκρίνεται με το αίσθημα του χρέους προς την πατρίδα και την ελευθερία της να κατακλύζει κάθε ικμάδα της ψυχής του. 
     Οι επιχειρήσεις διαδέχονται η μία την άλλη. ανάμεσα σ’ αυτές η απομάκρυνση του μοναδικού επιζώντα από το βυθισμένο υποβρύχιο Περσεύς, του Τζόν Κειπς, ο οποίος για δεκαοχτώ ολόκληρους μήνες παρέμενε εγκλωβισμένος στο νησί της Κεφαλονιάς, στο νησί των αλτρουιστών κατοίκων του (πραγματικά γεγονότα).
     Και κάπου εκεί φυσικά και ο έρωτας.... Ο έρωτας που τον κράτησε όρθιο στην λαγουδέρα να πολεμά την δίνη των εποχών ώστε να συμβάλλει κι αυτός από το δικό του μετερίζι στην διαμόρφωση της Ιστορίας, όπως τόσοι και τόσοι ανώνυμοι λησμονημένοι ήρωες της....

     Οι «Άγριες θάλασσες» είναι ένα βιβλίο που, μεταξύ άλλων, θαύμασα τους ήρωες του! Θαύμασα τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς που, αν και κινδύνευαν θανάσιμα, οργανώθηκαν για να κρύψουν και να προστατεύσουν τον επιζήσαντα Τζον Κέιπς από τον εχθρό. Πάνω από όλα όμως θαύμασα τον κύριο πρωταγωνιστή αυτού του εξαιρετικού βιβλίου, τον Μιλτιάδη Χούμα. Έναν άνθρωπο που με συγκίνησε με την περηφάνια, την προσφορά, το αίσθημα του καθήκοντος, την δωρικότητα που έφερε ως χαρακτήρας. Ένα πραγματικό ήρωα που όταν τελείωσε ο πόλεμος και του ζητούσαν να εξιστορήσει τις περιπέτειές του εκείνος απαντούσε πως «πάνε αυτά... πέρασαν», δηλώνοντας έτσι πως ότι έκανε ήταν απλά το χρέος του προς την πατρίδα.  
    Εκτός από τους χαρακτήρες, φυσικά, θαύμασα, γι’ άλλη μια φορά, και την γραφή της Τέσυ Μπάιλα! Οι περιγραφές της με μετέφεραν σε εκείνες τις θάλασσες, τις γεμάτες Ιστορία. Αγαπημένη και έντονα φορτισμένη περιγραφή ήταν αυτή της βύθισης του υποβρυχίου και της προσπάθειας απεγκλωβισμού. Τέλος η δομή του κειμένου ήταν με μία λέξη άριστη!
     Διαβάστε το.... για εμένα κατέχει μια θέση στα αγαπημένα αναγνώσματα για το 2016!
     Συγχαρητήρια στην συγγραφέα!


Βαθμολογία 5/5



Στοιχεία Βιβλίου: 
Τίτλος: Άγριες θάλασσες
Συγγραφές: Τέσυ Μπάιλα
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 26/05/2016
Σελ.: 472



Αγαπημένο απόσπασμα: 

Και στο βάθος του ορίζοντα η Ελλάδα, βουτηγμένη στον πολεμικό ορυμαγδό, τόσο κοντά και όμως τόσο μακριά. Και η θάλασσά της. Εκείνη η αιώνια θάλασσα, η ματωμένη, τόσες φορές, μέσα στους αιώνες. Με την πνευματική γοητεία του αρχαϊκού κόσμου της και τη μνήμη της απώλειας να παιχνιδίζει αέναα πάνω στο γαλάζιο χρώμα της. Χτύπος στην καρδιά του Έλληνα από τα γεννοφάσκια του. Μπαίνει στο αίμα του και γράφει το ριζικό του...

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου