Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Συζητώντας με τον συγγραφέα Θοδωρή Δεύτο! (2)

    Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο λογοτέχνης Θοδωρής Δεύτος απαντά στο ερωτηματολόγιο των ΒιβλιοΑναφορών και μας παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, το έκτο του πόνημα, το «Είμαι Πολίτισσα, τζανούμ», το οποίο και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός!
       Τον ευχαριστώ από καρδιάς που διέθεσε στιγμές από τον πολύτιμο χρόνο του, ώστε να πραγματοποιηθεί η παρούσα συνέντευξη, η οποία μάλιστα είναι και η δεύτερη που παραχωρεί ο συγγρφαφέας στο blog μου, κάτι που φυσικά αποτελεί μέγιστη τιμή για τις ΒιβλιοΑναφορές και για εμένα προσωπικά!
    Διαβάστε την.... οι εκτενείς απαντήσεις του θα σας φέρουν πιο κοντά στο έργο αλλά και την προσωπικότητα του Θοδωρή Δεύτου!

1. Από τα τέλη Νοέμβρη το νέο σας πόνημα, το «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ», βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο, θα σας ζητήσω να μας το παρουσιάσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο!

Κατ΄αρχάς να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να ευχηθώ σε σας και στους φίλους που σας διαβάζουν, καλή χρονιά.

Η Πολίτισσα είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο που παρακολουθεί τρεις γενιές Ρωμιών της Πόλης. Καταγράφει το ιστορικό πλαίσιο με ακρίβεια, δηλ. τα πισώπλατα χτυπήματα που δέχονταν οι Ρωμιοί ανά δεκαετία από τους Τούρκους. Περιγράφει όμως και τους τρανούς έρωτες της Έλσας, τις δύσκολες στιγμές που έζησαν την 6η Σεπτεμβρίου του 55, την φυγή τους από την Πόλη και τα όσα έζησαν στην Ελλάδα. Είναι μια αφήγηση συναρπαστική, πολλές φορές πολύ τρυφερή και πάντως πολύ ενδιαφέρουσα.

2.Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας βιβλίου;

Για μένα δεν υπάρχει μόνο ένα ερέθισμα, σε ότι έχει να κάνει με τις αλησμόνητες πατρίδες. Διαρκώς ασχολούμαι με αυτά τα θέματα, συγκεντρώνω μαρτυρίες, πλάθω ιστορίες, φιλοδοξώντας μέσα από τα μυθιστορήματα μου, όσοι τα διαβάσουν, να αποκομίσουν πληροφορίες και γνώση για το συγκεκριμένο θέμα.

3. Πόσο καιρό ετοιμάζατε το νέο σας βιβλίο; Και τι σας πήρε περισσότερο χρόνο, η έρευνα ή συγγραφή του; 

Το δούλεψα έναν περίπου χρόνο, μελέτη και συγγραφή. Οκτώ μήνες μελέτη και τέσσερις μήνες συγγραφή.


4. Ποιος από τους ήρωες του νέου σας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Ποιος σας ''ταλαιπώρησε'' και ποιος σας συγκίνησε με την πορεία του;

Αναμφισβήτητα η Έλσα είναι η ηρωίδα που με συγκίνησε περισσότερο από όλους, με ιντρίγκαρε, με χαροποίησε με πολλές αποφάσεις της, για το τσαγανό της και την εν γένει στάση της απέναντι στα προβλήματα που έτυχαν στο διάβα της, αλλά και στις όμορφες στιγμές και τους έρωτες της.

5. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που Η Πολίτισσας σας θέλει οπωσδήποτε εμείς οι αναγνώστες να το ''παραλάβουμε'';

Το βασικό μήνυμα του βιβλίου είναι, να μην ξεχάσουμε ποτέ εμείς οι Έλληνες, Τι Είχαμε, Τι Χάσαμε και ΚΥΡΙΩΣ Γιατί το ΧΑΣΑΜΕ!

6. Πείτε μας τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που σας συντρόφευαν την στιγμή που γράφατε την λέξη Τέλος στην ιστορία του νέου σας βιβλίου.

Τα συναισθήματα είναι συνήθως ανάμεικτα, από την μια λύτρωση γιατί επιτέλους ολοκληρώνεται μια προσπάθεια, ένα έργο, και από την άλλη στενάχωρα συναισθήματα, γιατί αποχωρίζεσαι ένα δικό σου κομμάτι, με το οποίο πέρασες πολλά μαζί του.

7. Αλήθεια, όλοι αυτοί οι ήρωες με τους χαρακτήρες και την ιστορία τους, που πάνε μετά το τέλος της συγγραφής; Υπάρχουν σε ένα μέρος του μυαλού σας, ζουν και ίσως να τους ανασύρετε κάποτε χρησιμοποιώντας τους σε κάποιο από τα επόμενα βιβλία σας ή ‘’εγκλωβίζονται’’ αιώνια στο χαρτί αφήνοντάς τους εκεί;

Για μένα ο κάθε ήρωας διαγράφει την πορεία του στα πλαίσια του συγκεκριμένου έργου. Δεν σκοπεύω να γελοιοποιηθώ, ανασύροντας τους για εμπορικούς και μόνον λόγους, όπως κάνουν κάποιοι τελευταία.

8. Ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να προσδιορίσετε το βιβλίο σας; 

Οπωσδήποτε συγκινητικό, αρκετά ερωτικό, ανατρεπτικό. Πολλοί όμως αναγνώστες, που έχουν επικοινωνήσει μαζί μου με διάφορους τρόπους, το χαρακτηρίζουν ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!!! Και αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί, πρέπει να σας πω.

9. Μέσα στο γραπτό σας βάζετε αυτοβιογραφικά στοιχεία; Και όταν λέω αυτοβιογραφικά στοιχεία δεν εννοώ απαραίτητα προσωπικά γεγονότα αλλά μυρωδιές, εικόνες, συναισθήματα. 

Είναι αναπόφευκτο, ο κάθε συγγραφέας να χρησιμοποιεί στοιχεία από την δική του προσωπική πορεία και από τις εμπειρίες του. Άλλωστε τι είναι η ζωή, ένα σύνολο στιγμών, από τις οποίες χτίζεται η εμπειρία!

10. Η επιτυχία της ‘’Τραπεζούντας’’ ήταν πολύ μεγάλη! Όλη αυτή η επιτυχημένη πορεία σάς άγχωσε κατά την συγγραφή του νέου σας βιβλίου; Σας έβαλε, δηλαδή, σε σκέψεις πως πρέπει να γράψετε κάτι εξίσου δυνατό;

Να σας πω την αλήθεια, δεν το σκέφτηκα καθόλου έτσι κατά την διάρκεια της συγγραφής. Όταν όμως τελείωσα το γράψιμο και είχα ολοκληρώσει, άρχισε να με απασχολεί αυτή η σκέψη, γιατί πράγματι μετά την μεγάλη επιτυχία της Τραπεζούντας να επιλεγεί από τα σπλάχνα της, ένα θέμα για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2016, σίγουρα με παρακολουθούν περισσότερα ζευγάρια μάτια, με διαβάζουν περισσότεροι, άρα και οι απαιτήσεις φυσιολογικά πρέπει να είναι μεγαλύτερες. Ευτυχώς όμως τα μηνύματα είναι εξαιρετικά, οπότε δεν το σκέπτομαι πια. Όλοι μου λένε, ότι η Πολίτισσα είναι το καλύτερο μου βιβλίο!!!

11.Έκτο βιβλίο -αν δεν κάνω λάθος! Βάλτε ένα τίτλο σ’ αυτή την συγγραφική σας πορεία που να προσδιορίζει τα συναισθήματά σας!

ΕΚΠΛΗΞΗ!!! Και εγώ ο ίδιος όταν κάνω ένα flash back δεν το πιστεύω, γιατί μέχρι τα 45 μου χρόνια, μόνο κάτι ποιήματα έγραφα, τα οποία δεν έχει δει κανείς έως τώρα. Απορώ κι εγώ λοιπόν με τον εαυτό μου, αλλά και με την διάθεση που με κατακλύζει να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια, την οποία κάθε φορά, αγκαλιάζουν όλο και περισσότεροι αναγνώστες. 

12.Και τα έξι βιβλία σας έχουν ιστορικό υπόβαθρο. Έχετε σκεφτεί να ασχοληθείτε και με κάποιο από τα άλλα είδη λογοτεχνίας; 

Το πρώτο μου βιβλίο ήταν λαογραφικό και αφορούσε τον παραδοσιακό Ηπειρώτικο γάμο. Ακολούθησαν 5 ιστορικά μυθιστορήματα. Θεωρώ ότι είναι το είδος της λογοτεχνίας που μου ταιριάζει περισσότερο και με αυτό θα συνεχίσω. Άλλωστε πιστεύω ότι είναι και το είδος εκείνο, που μπορεί εκτός από την ψυχαγωγία, να προσφέρει και γνώση στον αναγνώστη, κάτι το οποίο εμένα ως εκπαιδευτικό, με ενδιαφέρει πολύ.

13. Για σας ποια στοιχεία σε ένα βιβλίο σάς κάνουν να το χαρακτηρίσετε τελικά ως πραγματική Λογοτεχνία; 

Ασφαλώς η πλοκή, η χρησιμοποιούμενη γλώσσα, η τεχνική, τα καλολογικά και άλλα στοιχεία, όλα αυτά είναι συστατικά ενός λογοτεχνήματος.

14. Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;

Τώρα πια λόγω φόρτου εργασίας διαβάζω βιβλία που έχουν να κάνουν με το θέμα που επιλέγω να ασχοληθώ, δυστυχώς. Αλλά ο αγαπημένος μου είναι ο Μέγας Καζαντζάκης.

15. Τι να περιμένουμε στο μέλλον από την πένα σας; Έχετε μπει στην διαδικασία συγγραφής του; 

Ασφαλώς! Από την στιγμή που τελειώνει ένα βιβλίο, αρχίζει η έρευνα για το επόμενο. Αυτή την στιγμή βρίσκομαι σε αυτή την φάση και ελπίζω το καλοκαίρι να στρωθώ στο γράψιμό. Αν και αυτό τον καιρό υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις, λόγω της κυκλοφορίας της Πολίτισσας, πολλά αιτήματα για παρουσιάσεις από όλη την Ελλάδα. Ελπίζω να τα καταφέρω να βρω τον χρόνο, ώστε να είμαι συνεπής στο χρονοδιάγραμμα που έχω θέσει.

16. Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα που να απευθύνεται σε όλους όσους δεν διαβάζουν λογοτεχνία, προκειμένου αυτό το μήνυμα να συμβάλει στην προτροπή να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου!

Θέλω να πω αρχικά, ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα αποτρέπει τα νέα παιδιά από το διάβασμα, ενώ θα έπρεπε να λειτουργεί εντελώς αντίθετα. Εν πάσει περιπτώσει, οι νέοι κυρίως, πρέπει να ξέρουν ότι το διάβασμα είναι ένα ταξίδι, ένα ταξίδι από το οποίο ποτέ δεν θα χάσεις. Δεν κινδυνεύεις να πέσεις σε ξέρες, να ναυαγήσεις, να πέσεις χωρίς αλεξίπτωτο. Μπορεί να υπάρξουν και κακά ταξίδια, περιπετειώδη ταξίδια, έχει όμως την δυνατότητα ο κάθε αναγνώστης να διαλέξει καλό καπετάνιο ή πιλότο, για να του εξασφαλίζει ένα ταξίδι ονειρεμένο!

******

Είμαι Πολίτισσα, τζανούμ

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:


 “Όλα καλά, χρυσά και άγια, είναι καμωμένα σ’ αυτήν την Πόλη, αλλά όταν πέφτει εκείνη η παρατεταμένη υγρασία, το ισλακλίκ όπως το λένε εδώ οι ντόπιοι, με πονάνε όλα μου τα κόκκαλα, με πηρονιάζει μέχρι την καρδιά!
Η Πόλη είναι φημισμένη για την ομίχλη, τις βροχές και τις αστραπές της. Όταν όμως πέφτει αυτή η ρημάδα η ομίχλη, δεν βλέπεις ούτε την μύτη σου!...
Όταν έχει βοριά, μέχρι κάτω τα Πριγκηπόνησα μπορώ να ατενίσω, και τότε η ψυχή μου ανοίγει σαν τριαντάφυλλο εκατόφυλλο! Τι να σε πω, αυτή η θέα είναι μοναδική, αξεπέραστη! Όποιος δεν την έχει διεί, χάνει τζάνουμ, χάνει!”
Είναι η Έλσα, η κοσμοπολίτισσα Ρωμιά της Πόλης, που μας σεργιανάει με τις αναμνήσεις της, με τις υπέροχες περιγραφές της για την Βασιλεύουσα, με τους παράξενους αλλά ξεχωριστούς έρωτες της, με τα γλέντια, τα πάθη, τις προσδοκίες….. Μαζί της κι η Ρωξάνη, η μεγάλη αρχόντισσα του Πέραν, που ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της σαν παραμύθι, …ένα παραμύθι όμως που οι απόγονοι των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, το μετέτρεψαν σε εφιάλτη…
            Μέσα από την αφήγηση των δύο γυναικών, αναδύεται η ίδια η Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών, λαμπρή, μεγαλοπρεπής, πλανεύτρα. Μια πόλη μαγική κι ανεπανάληπτη, χαραγμένη ανεξίτηλα στις
μνήμες όσων την έζησαν και όσων την ποθούν…
Ένα ακόμη συναρπαστικό μυθιστόρημα
που αφηγείται με ιδιαίτερο τρόπο τη ζωή τριών γενεών
μιας οικογένειας Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης,
από τον συγγραφέα του bestseller, Τραπεζούντα, το Διαμάντι της Ανατολής.

Βιογραφία συγγραφέως:

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986- 2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και `Αθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.
Το έργο του:
Ο Ηπειρώτικος Γάμος, 2004, Ιδιωτική Έκδοση (λαογραφικό)
Μη Ρωτάς Γιατί, 2006, Δωδώνη (ιστ. μυθιστόρημα)
• Σμύρνη Συγγνώμη, 2008, Καστανιώτη (ιστορικό μυθιστόρημα)
Μήπως Αγάπησα Λάθος Πατρίδα;,2011, Μπουκουμάνης (ιστ. μυθιστόρημα)
Τραπεζούντα, Το διαμάντι της Ανατολής, 2015, Ωκεανός (ιστ. μυθιστόρημα, απόσπασμα του επιλέχθηκε στις Πανελλήνιες του 2016 το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας).
Είμαι Πολίτισσα, τζανουμ, 2016, Ωκεανός (ιστ. μυθιστόρημα)

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου