Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Οι δρόμοι της καταιγίδας #1 ΘΥΣΙΑ - Άννα Γαλανού


     Στη «Θυσία» της Άννας Γαλανού, στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας της με τίτλο «Οι δρόμοι της καταιγίδας», οι αναγνώστες ξεναγούνται στον 16ο αιώνα και στην ενετοκρατούμενη Κρήτη. Η Ρούσα, η κεντρική ηρωίδα του εξαιρετικού ιστορικού αυτού μυθιστορήματος, μέσα απ’ την περιπετειώδη ιστορία της μας μεταφέρει στον Χάνδακα των Ενετών, στον σκληρό κόσμο των πειρατών που κουρσεύουν τις ακτές της Μεσογείου, στην Θράκη των Οθωμανών και στην Πόλη, σε τόπους δηλαδή που η θυσία της θα συνδεθεί σιγά σιγά και θα πραγματοποιηθεί εν τέλει με τον πλέον καθηλωτικό τρόπο.

     Η Ρούσα, η κόρη του άρχοντα Μανουήλ Βενιέρη, μεγαλώνει στον Χάνδακα του 1551. Όλα, μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή, κυλούσαν ήρεμα στην ζωή της καθώς απολάμβανε την άνετη ζωή που της προσέφερε ο κύρης της: ευμάρεια, αγάπη και ασφάλεια από τους γονείς, φροντίδα από την Ερασμία, την νενέ της, καθώς και μόρφωση και συμβουλές από την αξιοσέβαστη μοναχή Θεονύμφη. Η φτώχεια, η σκληράδα των Ενετών προς σ’όσους δεν αποδέχονται την κυριαρχία τους και επαναστατούν αλλά και η βαρβαρότητα των πειρατών που δρουν στις ακτές της Μεσογείου δεν είχαν θέση στον προστατευμένο κόσμο της αρχοντοπούλας Ρούσας Βενιέρη. 
     Το 1551 όμως η ζωή της θα αλλάξει άρδην. Οι κινήσεις του κύρης της που ετοίμαζε επανάσταση κατά της άδικης ενετικής διοίκησης προδίδονται και ο ίδιος συλλαμβάνετε και καταδικάζετε σε θάνατο με την κατηγορία του προδότη. Τότε η Ρούσα και η μητέρα της Φαίδρα θα βρεθούν ανάμεσα σε ένα δίλλημα: να αποκηρύξουν τον σύζυγο και πατέρα αντίστοιχα ώστε να συνεχίσουν τις ζωές τους στην Κρήτη ή αν αρνηθούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της εξορίας; Η μητέρα της ακολουθεί τον άντρα της στον θάνατο και η Ρούσα χωρίς δεύτερη σκέψη μπαίνει στην στράτα της εξορίας, άλλωστε δεν την κρατά τίποτα στην Κρήτη. Λίγο πριν μπει στην γαλέρα που θα την εξορίσει στο άγονο νησί της Άνδρου η μοναχή Θεόνυμφη θα της μιλήσει για τους κινδύνους του έξω κόσμου και θα την προμηθεύσει με υλικά που θα την βοηθήσουν στην μεταμφίεση της. Το όμορφο ροδαλό και αλαβάστρινο πρόσωπο της δεν πρέπει να γίνει αντιληπτό από κανέναν. Οι πομάδες θα γίνουν ένα με την εμφάνισή της και θα είναι αυτές που θα την σώσουν από τα χειρότερα.   
     Όταν θα στοιβάζεται στο σκοτεινό και γεμάτο απ’τις μυρωδιές του θανάτου αμπάρι, η Ρούσα θα ορκιστεί πως κάποτε θα επιστρέψει στην πατρίδα της και θα εκδικηθεί τον προδότη του πατέρα της αγνοώντας πως αυτό το ενετικό σκαρί την οδηγεί στα χέρια των πειρατών, στα σκλαβοπάζαρα της Πόλης, στο ρόλο της δούλας στο καραβανσαράι του Ρουστέμ πασά στην οθωμανοκρατούμενη Θράκη... στη νέα της ζωή με τον Σεκίρ...

     Η «Θυσία» είναι το πρώτο βιβλίο της Άννας Γαλανού που διαβάζω και πραγματικά η γραφή της, η γεμάτη εικόνες και συναισθήματα, με κέρδισε από τις πρώτες στιγμές της ανάγνωσης. Στις 536 σελίδες του ο λόγος ρέει παρασύροντάς μας σε μια ιστορία που πρωταγωνιστεί η αγωνία της εξέλιξης, η άψογη σκιαγράφηση των ηρώων, το ιστορικό υπόβαθρο, που για εμένα ήταν πρωτότυπο καθώς το έχω συναντήσει ελάχιστες φορές στα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει -αν όχι μηδαμινές!- καθώς και η παραστατικότητα των περιγραφών μιας και οι εικόνες του, οι άλλοτε γεμάτες μυρωδιές και χρώματα της Κρητικής γης κι απ’την άλλη εκείνες στις οποίες ο πόνος και η ωμότητα των σκλαβοπάζαρων κυριαρχούσε, ζωντάνεψαν στα μάτια μου την ιστορία της αρχοντοπούλας Ρούσα Βενιέρη! Το φινάλε ήταν απρόσμενο, συγκινητικό και συγχρόνως λυτρωτικό ενώ η έρευνα που έχει κάνει η συγγραφέας εντυπωσιακή, όπως δείχνει και η βιβλιογραφία στις τελευταίες σελίδες.
     Διαβάστε το... πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο ιστορικού περιεχομένου που θα σας καθηλώσει και θα σας κάνει να ανυπομονείτε για την συνέχειά του!
     Συγχαρητήρια στην συγγραφέα!   

Βαθμολογία 5/5 

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Οι δρόμοι της καταιγίδας #1 Θυσία
Συγγραφέας: Άννα Γαλανού
Εκδ.: Διόπτρα
Ημερ.Εκδ.: 08/03/2017 
Σελ.: 536
Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου