Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Το κορίτσι με το τατουάζ-Stieg Larsson

      «Το κορίτσι με το τατουάζ», το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Millennium του Stieg Larsson, είναι ένα αστυνομικό θρίλερ που καθηλώνει με την πλοκή που οι αντιφατικοί αλλά άρτια δομημένοι ήρωές του ξεδιπλώνουν το νήμα της σελίδα τη σελίδα εγκλωβίζοντάς μας, μ’ έναν τρόπο θα έλεγα εθιστικό, στην ανάγνωση του. Ήδη από τα πρώτα κεφάλαια τα ερωτήματα ξεπηδούν το ένα μετά το άλλο και το ενδιαφέρον για το τι έγινε στην Χάριετ Βάνιερ που εξαφανίστηκε τριάντα χρόνια πριν, όλο και αυξάνεται.
     Στην πλοκή λοιπόν εστιάστηκε το δικό μου ενδιαφέρον, εκεί που ο δημοσιογράφος-ερευνητής Μίκαελ Μπλούμκβιστ -μη μου ζητήσετε να σας το πω, δεν θα τα καταφέρω. Και που το γράφω, το κάνω με την βοήθεια του βιβλίου που έχω μπροστά μου. Τι ονόματα κι αυτά!- δέχεται την πρόταση του υπερήλικα βιομήχανου Χένρικ Βάνιερ να ερευνήσει την εξαφάνιση της δεκαεξάχρονης τότε ανιψιάς του, Χάριετ Βάνιερ. Ο Χένρικ θέλει λίγο πριν φύγει απ’την ζωή να κάνει μια τελευταία προσπάθεια γύρω απ΄ο την εξαφάνιση της Χάριετ, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν το 1966 κατά την διάρκεια ενός φεστιβάλ που γίνονταν στην περιοχή. Κανένας έως τότε δεν κατόρθωσε να απάντησε στο ερώτημα τι έγινε στην έφηβη Χάριετ: απήχθει; δολοφονήθηκε; Ο Χένρικ θέλει να μάθει την αλήθεια άλλωστε τα κορνιζαρισμένα λουλούδια που λαμβάνει από ανώνυμο αποστολέα κάθε χρόνο στα γενέθλια του εδώ και τρεις δεκαετίες του υπενθυμίζουν την Χάριετ και τον κάνουν να πιστεύει πως ο δολοφόνος γνωρίζει την ‘’εμμονή’’ του και τον ειρωνεύεται με τον πιο ανήθικο τρόπο.
      Ο Μίκαελ λοιπόν αναλαμβάνει να ρίξει μια ματιά στην υπόθεση και μετακομίζει στο νησί που οι οικογένειες των Βάνιερ ζουν και τον φέρνουν αντιμέτωπο με μια υπόθεση γεμάτη μυστήριο... Όταν η έρευνα φτάσει σε κομβικό σημείο ο Μίκαελ θα ζητήσει από ένα γραφείο της Σουηδίας που ειδικεύεται στην ασφάλεια και την έρευνα την βοήθειά του. Το γραφείο θα του προτείνει την Λίσμπετ Σάλαντερ.



     Λίσμπετ Σάλατερ: Μια ηρωίδα που μαζί με την πλοκή του με γοήτευσαν σ’ αυτό το βιβλίο καθώς πρόκειται για ένα πλάσμα που ο συγγραφέας το τσαλακώνει ώστε να μας πει με τον τρόπο του, κατά την άποψή μου, πως τα φαινόμενα απατούν. Η Λίσμπετ είναι ένα εικοσιπεντάχρονο ανορεκτικό κορίτσι, γεμάτο σκουλαρίκια, ντυμένο πάντα στα μαύρα και βρίσκεται υπό την εποπτεία των κοινωνικών λειτουργών της Σουηδίας καθώς το κράτος την έχει χαρακτηρίσει ανίκανη να χειριστεί τα οικονομικά της και την ίδια της τη ζωή. Για το κράτος και για όσους κοιτούν το φαίνεσθαι είναι μια διανοητικά ανάπηρη και αντικοινωνική προσωπικότητα, για όσους όμως την αφήσουν να αναπτύξει τις ικανότητές της θα διαπιστώσουν πως πρόκειται για ένα ευφυές άτομο, με ευαισθησίες και ηθικές αξίες, που οι απίστευτες ικανότητες στην χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών θα φέρουν τον Μίκαελ και τον Χένρικ μπροστά στην λύση του μυστηρίου, ένα μυστήριο που κύρια χαρακτηριστικά του δεν είναι άλλα από την παράνοια του ναζισμού, τη βία, το σαδισμό και το σκοτεινό μυαλό ενός κατά συρροή δολοφόνου...

     Το ερωτικό τρίγωνο που θα βγει μέσα από αυτή την ιστορία(Λίσμπετ-Μίιαελ-Έρικα) μαζί φυσικά με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που μας παρουσιάζει ο συγγραφέας που δυστυχώς δεν ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας αλλά αποτελούν την πραγματικότητα: παιχνίδια ΜΜΕ με τους κεφαλαιοκράτες, οικονομικά εγκλήματα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, off shore εταιρίες,κλπ, αποτελούν ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του κειμένου.


      Διαβάστε το... είναι καθηλωτικό, με ήρωες και πλοκή που αιχμαλωτίζουν!

     Ακολουθεί το 2ο βιβλίο της τριλογίας με τίτλο: Το κορίτσι που έπαιζε με την φωτιά

Βαθμολογία 5/5


Βιογραφία συγγραφέως

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Το κορίτσι με το τατουάζ
Συγγραφέας: Stieg Larsson
Μετάφραση: Γιώργος Μαθόπουλος
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: Μάρτιος 2009
Σελ.:660

Βραβεία: Glasnyckeln (2005), το πιο σημαντικό σκανδιναβικό βραβείο αστυνομικής λογοτεχνίας,

ITV3 Crime Thriller Award,Waterstone's Book of the Year, 
Best Abridged Crime Audio Book. 
Yποψήφιο για τρία Anthony Awards στις ΗΠΑ.



Ο S.Larsson δεν πρόλαβε να γευτεί την λογοτεχνική του επιτυχία καθώς λίγες ημέρες μετά την παράδοση των τριών τόμων του χειρογράφου του πέθανε από καρδιακή ανακοπή.

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου