Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Δεκατρία μπαλώματα-Πηνελόπη Κουρτζή

     Δεκατρία μπαλώματα χρειάστηκε η Νόρα, η κεντρική ηρωίδα του νέου βιβλίου της Πηνελόπης Κουρτζή, για να αντέξει τις δυσκολίες της ζωής και να σταθεί όρθια μέσα σε μια εποχή όπου τα ιστορικά στοιχεία καθώς και το στίγμα της νόθας έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην πορεία αυτού του τρυφερού, ανθρώπινου και παράλληλα τόσο δυναμικού χαρακτήρα.
     Από νωρίς μαθαίνει πως: Μπάλωμα είναι η επιδιόρθωση ενός πράγματος που χάλασε, αλλά δε θες να το αποχωριστείς ή δε γίνεται να το αποχωριστείς. Το μπάλωμα είναι τέχνη. Είναι χάρισμα∙ να μπορείς να αλλάζεις κάτι που είναι πια παλιό ή ελαττωματικό και να το φτιάχνεις πάλι ώστε να σου αρέσει. Ένα χάρισμα που η Νόρα το ανακαλύπτει ήδη από τα παιδικά της χρόνια και το εφαρμόζει πάνω της με την διαφορά πως εκείνη μπαλώνει λέξεις και  συμπεριφορές που την πληγώνουν και την πονούν. 
     Μπαλώνει λοιπόν η Νόρα. Και το πρώτο της μπάλωμα δεν είναι άλλο από το ίδιο της το όνομα, όπου και επιβάλει με την ακούραστη επιμονή της να την φωνάζουν Νόρα και όχι Ελεονόρα, που είναι το βαφτιστικό της. το γράμμα ρ αντικατέστησε στα αυτιά της το μισητό θ και η λέξη νόθα που την ακολουθούσε από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της και την πλήγωνε βαθιά έχανε όλο και πιο πολύ την ισχύ της, καθώς κάθε φορά που κάποιος σιγομουρμούριζε την αισχρή αυτή λέξη, εκείνη άκουγε το όνομά της που τόσο πολύ τελικά της άρεσε.
     Η Νόρα που γεννιέται από τον παράνομο δεσμό της νεαρής Βενετούλας και του άρχοντα Μιχαήλου Χιωτέλλη στην Μυτιλήνη του 19ου αιώνα, προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες και να καταλάβει γιατί δεν μένει στο σπίτι του πατέρας της μαζί με τον αδερφό της, τον Στρατή, γιατί υπάρχουν  δυο οικογένειες, δυο σπίτια. Γιατί νιώθει να την περιφρονεί και να την απορρίπτει ο ίδιος της ο αδερφός...
       Και τα χρόνια περνούν και τα μπαλώματα αυξάνονται...  Όταν θα ορφανεύσει και από τους δυο γονείς της και θα διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν και κυρίως το όνομα Χιωτέλλη, οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει θα γεμίσουν το κουτί που φυλάσσει τα μπαλώματα με κάθε λογής μπαλώματα: κόκκινου του απαγορευμένου έρωτα, άλλο που να αντιπροσωπεύει τις ύστατες προσπάθειες για να κερδίσει την αδερφική αγάπη του Στρατή... Μπαλώματα... Μπαλώματα που θα την φέρουν άραγε μπροστά στην πληρότητα της ζωής...;
       
     Τα «Δεκατρία μπαλώματα» είναι ένα ευαίσθητο, ρομαντικό και ατμοσφαιρικό βιβλίο, στο οποίο μαζί με τη ενδιαφέρουσα ιστορία των ηρώων, αποτυπώνεται επιτυχώς και η ιστορική πορεία της Μυτιλήνης κατά τον 19ο αιώνα. Οι χαρακτήρες του ήταν όμορφα δομημένοι (αγαπημένος μου ήταν ο Στρατής!) ενώ η υπόθεσή του δινόταν με μια γρήγορη αφήγηση, η οποία δεν άφηνε περιθώρια να κάνει κάπου την λεγόμενη κοιλιά το κείμενο. Διαβάζετε λοιπόν απνευστί ενώ το φινάλε είναι απρόβλεπτο και απόλυτα αναπάντεχο με ένα διαχρονικό μήνυμα για το τι πραγματικά σημαίνει η έκφραση «πλήρης ημερών»!
           Διαβάστε το...!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Δεκατρία μπαλώματα
Συγγραφέας: Πηνελόπη Κουρτζή
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ.Εκδ.: 05/10/2017
Σελ.: 312






Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου