Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Γιορτινές ΒιβλιοΑναφορές!

      Ο Δεκέμβρης με τα Χριστούγεννα, τα λαμπιόνια και την ζεστή του ατμόσφαιρα είναι εδώ!  Μ’ ένα βιβλίο στο χέρι νομίζω πως η εικόνα αυτή είναι πλήρης και ιδανικότερη όλων. Όταν δε αυτό το βιβλίο είναι παιδικό και το αφηγείστε στα παιδιά και στα ανίψια σας -όπως εγώ!- που κουρνιάζουν στην αγκαλιά σας, ε(!) τότε τα Χριστούγεννα και η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας γι’ αυτά αποκτούν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας! 


     Καθίστε λοιπόν κοντά στο φωτισμένο δέντρο, πάρτε στην αγκαλιά σας τα μικρά στολίδια της ψυχής σας και διαβάστε τους το: Αϊ-Βασίλης με ουρά. 

     Ο λύκος και τα τρία γουρουνάκια του γνωστού λαϊκού παραμυθιού πρωταγωνιστούν στις σελίδες του νέου βιβλίου της αγαπημένης συγγραφέως παιδικών βιβλίων Γιολάντας Τσορώνη και ανατρέπουν τα όσα ξέρουμε για τον ρόλο του λύκου στα παραμύθια, δίνοντάς μας μηνύματα για την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και την ΠΡΟΣΦΟΡΑ.
     Ο λύκος παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι άρρωστος. Βήχει. Βήχει πολύ. Γυρνώντας από τον γιατρό πίνει το φάρμακό του καθώς θέλει να γίνει γρήγορα καλά, μιας και φοβάται πως ο δυνατός του βήχας μπορεί να τρομάξει τον Αι-Βασίλη και να μην τον επισκεφθεί. Λίγο πριν φτάσει όμως στην φωλιά του επιδίδεται στην αγαπημένη του ασχολία: φυσά τα σπιτάκια των γουρουνιών. Τα πρώτα δύο γι’ άλλη μια φορά πέφτουν. Τα δύο γουρουνάκια τρέχουν στον αδερφό τους με το πέτρινο σπιτάκι. Το συγκεκριμένο όμως γουρουνάκι είναι άρρωστο κι αυτό... Ο λύκος πλησιάζει. Κοιτά από το παράθυρο και του τρέχουν τα σάλια από την πείνα αντικρίζοντας μαζεμένα τα τρία ζουμερά γουρουνάκια. Ξαφνικά όμως ακούει τον βήχα του άρρωστου γουρουνιού και σαν άλλος Άγιος Βασίλης κατεβαίνει από την καμινάδα.
       Θα φέρει άραγε δώρα; Η τον πανικό όπως πάντα;

     Απολαμβάνω πάντα τα βιβλία της κας Τσορώνη! Το ίδιο έγινε και με τον Αϊ-Βασίλης με ουρά! Η εικονογράφηση ήταν εξαιρετική! Απέδωσε άψογα το κείμενο.

🎄☃️❄️✨📖🎄☃️❄️✨📖🎄☃️❄️✨📖🎄☃️❄️✨📖🎄☃️❄️✨📖🎄☃️❄️✨📖🎄☃️❄️✨📖🎄☃️❄️✨📖🎄☃️❄️✨📖🎄☃️❄️✨📖🎄☃️

     Καθίστε λοιπόν κοντά στο φωτισμένο δέντρο, πάρτε γι’ άλλη μια φορά στην αγκαλιά σας τα μικρά στολίδια της ψυχής σας και διαβάστε τους το: Ο κουραμπιές Γιεσγιες!

     Σ’ ένα μικρό ζαχαροπλαστείο της πόλης ζούσε μαζί με άλλα νόστιμα και μυρωδάτα γλυκά κι ένας μικρός κουραμπιές. Ένας κουραμπιές που οι πελάτες τον αγνοούσαν και ξέμεινε για μήνες στην βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου. Η αγαπημένη του λέξη ήταν το yes και οι φίλοι του, τ’άλλα γλυκά, τον ονόμασαν Κουραμπιές Γιεσγιές. Ο κουραμπιές ό,τι κι αν τον ρωτούσαν, ό,τι κι αν του πρότειναν  πάντα μα πάντα απάνταγε yes. Για να καταλάβετε  κάθε φορά που ο ζαχαροπλάστης πρότεινε μια νέα γαρνιτούρα εκείνος απάνταγε yes! Τι κι αν αυτή η γαρνιτούρα αλλοίωνε τον χαρακτήρα του; Εκείνος έλεγε σ’όλα YESSS! Άλλωστε θα έκανε τα ΠΑΝΤΑ για να πουληθεί, όπως τ’ άλλα γλυκά! 
     Οι φίλοι του όμως, που τον αγαπούσαν και τον σέβονταν γι’αυτό που ήταν, κάποια στιγμή τον έκαναν να καταλάβει την σπουδαιότητα της μοναδικότητάς του και να εκτιμήσει και ν’ αγαπήσει τον εαυτό του γι’ αυτό που είναι! Γιατί αν δεν τον εκτιμήσει ο ίδιος πως θα το έκαναν όλοι οι άλλοι; 
     Ο Γιεσγιές το κατάλαβε και από τότε άργησε να λέει τα πρώτα του ΌΧΙ και να εκτιμά τον εαυτό του. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση του αυξήθηκε τόσο που ο Γιεσγιές πήρε την γαρνιτούρα που του ταίριαζε, την ζάχαρη άχνη, και μέσα σε μια μέρα πουλήθηκε σ’ένα παιδί που λαχτάρισε να γευτεί έναν γνήσιο και όχι πειραγμένο κουραμπιέ! 

     Ένα υπέροχο βιβλίο μ’ ένα σαφέστατο μήνυμα που θα κάνει τα παιδιά σας να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους. Να μην επιτρέπουν την αλλοίωση του για να κερδίσουν ίσως την εκτίμηση των άλλων... 
    Το μήνυμα της Αυγής Βάγια ήταν σπουδαίο! 

     Διαβάστε τα!

Καλά Χριστούγεννα!

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου