Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ο Αρλεκίνος & Το γαϊτανάκι-Ζώρζ Σαρή

  Απόκριες! Όλοι ξεφαντώνουν. Όλοι ντυμένοι μασκαράδες ξεχύνονται στους δρόμους για να συναντήσουν την διασκέδαση και την χαρά του γλεντιού. Όλοι εκτός από τον ήρωα της Ζωρζ Σαρή, τον Αρλεκίνο, που κάθεται καρφωμένος στο παράθυρο του φτωχικού του σπιτιού και παρακολουθεί τους μασκαράδες και τον χορό που έχουν στήσει στην απέναντι πλατεία. Ο ίδιος, αν και θέλει, δεν μπορεί να πάρει μέρος σ’ αυτή την ξέφρενη γιορτή καθώς δεν έχει μια αποκριάτικη στολή... Κι όπως κοιτά τους καρναβαλιστές ένα παραπονιάρικο δάκρυ κυλά από τα μάτια του. 
     Εκείνη την στιγμή μπαίνει στο δωμάτιο η μητέρα του, η οποία όσο κι αν προσπάθησε ο Αρλεκίνος να μην καταλάβει την στεναχώρια του, αμέσως νιώθει την ψυχή του γιου της και προσπαθεί να δώσει μια λύση. Αρπάζοντας τον Αρλεκίνο από το χέρι τρέχουν στην σοφίτα λέγοντάς του:


«Μπορεί να βρούμε σε κάποιο μπαούλο ένα καπέλο... μια μπέρτα... Πρέπει κι εσύ να ντυθείς αποκριάτικα»

     Έχοντας ο Αρλεκίνος στ’αυτιά του αυτή την κουβέντα η ελπίδα θεριεύει! Το ένα μπαούλο ανοίγει μετά το άλλο. Όμως τίποτα δεν υπάρχει που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασκάρεμα. Κουρέλια. Μόνο πολύχρωμα κουρέλια. Κι η ελπίδα του ένα από αυτά... 
    Η αγάπη και η ευρηματικότητα της μαμάς θα δώσουν την λύση; Θα πάει τελικά ο Αρλεκίνος στο Καρναβάλι; Κι αν ναι με τί στολή;

     Ένα όμορφο βιβλίο, στο όποιο η απλά γραμμένη ιστορία του, εξυμνεί τον σπουδαίο ρόλο της μητέρας. Η στοργικότητα, η δοτικότητα, η αφοσίωση και η ανιδιοτελής αγάπη της φαίνεται μέσα από την πένα της Ζωρζ Σαρή μα και από τη εξαιρετική εικονογράφηση που την συνοδεύει. Ένα άλλο μήνυμα είναι και πως από τα απλά πράγματα, όπως τα κουρέλια, έρχεται η ευτυχία, η χαρά, αρκεί βέβαια να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που να σε νοιάζονται...

     Διαβάστε λοιπόν στα παιδιά σας τον «Αρλεκίνο»!

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Ο Αρλεκίνος
Συγγραφέας: Ζωρζ Σαρή
Εικονογράφος: Νικόλας Ανδρικόπουλος
Εκδ.: ΠΑΤΑΚΗ
Ημερ.Εκδ.: 2001
Σελ.: 32


****

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η πόλη που δακρύζει-Σοφία Βόικου

     Ατμοσφαιρικό, ανατρεπτικό, μυστηριώδες, γεμάτο εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα είναι «Η πόλη που δακρύζει», το νέο δηλαδή βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως Σοφίας Βόικου! Με φόντο την μαγευτική Βενετία, οι ήρωες σκύβουν στο αυτί των αναγνωστών και τους κάνουν, όχι απλώς ν’ ακούσουν την όμορφη ιστορία τους αλλά να την αισθανθούν με όλες τις αισθήσεις τους κατορθώνοντας να τους μεταφέρουν νοερά στα σοκάκια και στους υγρούς δρόμους της σαγηνευτικής πόλης. 

     Κυρίως κατορθώνουν να τους μεταφέρουν στο βιβλιοπωλείο του σινιόρο Φραντζέσκο και της οχτάχρονης εγγονής του Ιρένε, εκεί  που η πώληση των βιβλίων γίνεται με έναν ιδιαίτερο και αινιγματικό τρόπο: οι αναγνώστες επιλέγουν τα βιβλία όχι από τον τίτλο, τον συγγραφέα και την υπόθεσή του -πώς θα μπορούσαν άλλωστε αφού όλα τα βιβλία είναι πακεταρισμένα με το ίδιο σκληρό χαρτί που δεν επιτρέπει να δει τι κρύβεται μέσα του!- άλλα από την μυρωδιά που αυτά γεννούν στο μυαλό και στη καρδιά του εκάστοτε αναγνώστη και της μικρής πωλήτριάς τους που τους συμβουλεύει για την σωστή επιλογή. Μυρωδιές, όπως βανίλια, σανταλόξυλο, αγριοφράουλα μα και μούχλα, κάπνα και καμένη σάρκα αναδίδουν τα βιβλία του βιβλιοπωλείου Libreria Mystico και προσκαλούν όσους το επισκέπτονται να διαλέξουν το ανάγνωσμα που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους.     
     Απέναντι από το βιβλιοπωλείο βρίσκεται το εργαστήρι του Πάμπλο, που με την τέχνη του προσφέρει στους καρναβαλιστές την δυνατότητα να κρυφτούν πίσω από τις υπέροχες μάσκες που φτιάχνει και να ζήσουν το κέφι του Καρναβαλιού, καθώς και ο φούρνος της πληγωμένης Ρομπέρτα που οι μυρωδιές των εδεσμάτων της τυλίγουν την γειτονιά και σκεπάζουν την δική της δύσκολη καθημερινότητα. Αυτοί οι δύο άνθρωποι, ο Πάμπλο και η Ρομπέρτα, προσπαθούν να δώσουν στην μικρή Ιρένε αυτά που η ζωή αλλά και ο αυστηρός, πληγωμένος από το παρελθόν παππούς της της στερούν. Η Ρομπέρτα της δίνει το ζεστό φαγητό, το μητρικό χάδι, που τόσο έχει στερηθεί μιας και οι γονείς της, η Ελιζαμπέτα και ο Ρωμανός, δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά ένα πορτρέτο κρεμασμένο στο τζάκι του ξεπεσμένου πλέον παλάτσο που κατοικεί με τον σινιόρ Φραντζέσκο, ενώ ο Πάμπλο της μαθαίνει κρυφά τα πρώτα της γράμματα, που ο παππούς της πεισματικά της τα στερεί καθώς όπως αναφέρεται στην σελίδα 139 πιστεύει πως: Αν άφηνε την Ιρένε να μαγευτεί από τον κόσμο των βιβλίων, από τις ιδέες που κουβαλούσαν, από τα συναισθήματα που δημιουργούσαν, θα της χάριζε μια ζωή μέσα στην αμφιβολία και στην αμφισβήτηση. Θα ήταν υποχρεωμένη να ζει σε μια διαρκή μάχη με τον κόσμο και με τον ίδιο της τον εαυτό. Όσο πιο πολύ ερχόταν σε επαφή με νέες ιδέες, όσο περισσότερα πράγματα γνώριζε, όσο κατακτούσε το άγνωστο για να της γίνει γνωστό, τόσο πιο δυστυχισμένη θα αισθανόταν.

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η ανατροπή-Νικος Θέμελης

   Με τον εύστοχο και απόλυτα αντιπροσωπευτικό τίτλο «Ανατροπή», το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του Νίκου Θέμελη, καταπιάνεται με την πορεία των κεντρικών ηρώων του στα ανατρεπτικά, σε κοινωνικό και ιστορικό επίπεδο, χρόνια των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα και των αρχών του 21ου της Ευρώπης και της Νότιας Ρωσίας, όπου και άνθισε το ελληνικό στοιχείο. 
     Κι ενώ στην «Αναζήτηση», στο πρώτο βιβλίο της σειράς, οι ήρωες και η ιστορία τους παρουσιάζονταν μέσα από τις αφηγήσεις έξι διαφορετικών ατόμων, στο δεύτερο, η αφήγηση αλλάζει και μας κάνει να ζούμε μαζί (τριτοπρόσωπη αφήγηση) με τους νέους ήρωες τις πολλές ανατροπές που βίωσαν στα ταραγμένα και ριζοσπαστικά χρόνια της Βιομηχανικής επανάστασης, της παρακμής και ανατροπής της Οθωμανικής και Τσαρικής αυτοκρατορίας καθώς και του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. 

     Ο Θωμάς και η Ελένη, οι δύο κεντρικοί ήρωες, ήρωες που κλείνοντας την Αναζήτηση νόμιζα πως τους άφησα εκεί και πως στην Ανατροπή θα συναντήσω άλλα πρόσωπα τα οποία θα προχωρούσαν μπροστά στο χρόνο μεταφέροντάς με σε διαφορετική-μεταγενέστερη χρονική και ιστορική στιγμή, έρχονται στο επίκεντρο και μέσα από την πορεία τους μας μιλούν για τα γεγονότα στο λυκαυγές του 20ου αιώνα έχοντας στο κάδρο αυτή την φορά την Ευρώπη και την Οδησσό του ελληνισμού. Έτσι ο συγγραφέας δίνει στον Θωμά, στον πατέρα του Νικόλα της Αναζήτησης, που η φυγή του είχε στιγματίσει τόσο τον γιο του, την σκυτάλη ταξιδεύοντάς μας στα μονοπάτια του έρωτά του  με την δυναμική Ελένη, στις επαναστατικές ενέργειες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, καθώς και στην ελληνική αστική παροικία της Οδησσού που με την Ρωσική επανάσταση βιώνει κι εκείνη τις συνέπειές της. 
      Η Ελένη και ο Θωμάς κλέβονται και αφήνουν πίσω στα Σιάτιστα τον οργισμένο πατέρα της και συνέταιρο του Θωμά, Βαγγέλη, καθώς και την σύζυγο και τα τρία παιδιά του Θωμά και αρχίζουν το δικό τους ξέχωρο ταξίδι στη ζωή. Φτιάχνουν την δική τους οικογένεια. Ο Θωμάς γίνεται μεγάλος έμπορος στην Οδησσό, γεύεται τον έρωτα, την άνοδο και τον πόνο της απώλειας. Κι όλα αυτά έχοντας στην σκέψη και στην καρδιά του τον γιο του Νικόλα...