Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η ανατροπή-Νικος Θέμελης

   Με τον εύστοχο και απόλυτα αντιπροσωπευτικό τίτλο «Ανατροπή», το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας του Νίκου Θέμελη, καταπιάνεται με την πορεία των κεντρικών ηρώων του στα ανατρεπτικά, σε κοινωνικό και ιστορικό επίπεδο, χρόνια των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα και των αρχών του 21ου της Ευρώπης και της Νότιας Ρωσίας, όπου και άνθισε το ελληνικό στοιχείο. 
     Κι ενώ στην «Αναζήτηση», στο πρώτο βιβλίο της σειράς, οι ήρωες και η ιστορία τους παρουσιάζονταν μέσα από τις αφηγήσεις έξι διαφορετικών ατόμων, στο δεύτερο, η αφήγηση αλλάζει και μας κάνει να ζούμε μαζί (τριτοπρόσωπη αφήγηση) με τους νέους ήρωες τις πολλές ανατροπές που βίωσαν στα ταραγμένα και ριζοσπαστικά χρόνια της Βιομηχανικής επανάστασης, της παρακμής και ανατροπής της Οθωμανικής και Τσαρικής αυτοκρατορίας καθώς και του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. 

     Ο Θωμάς και η Ελένη, οι δύο κεντρικοί ήρωες, ήρωες που κλείνοντας την Αναζήτηση νόμιζα πως τους άφησα εκεί και πως στην Ανατροπή θα συναντήσω άλλα πρόσωπα τα οποία θα προχωρούσαν μπροστά στο χρόνο μεταφέροντάς με σε διαφορετική-μεταγενέστερη χρονική και ιστορική στιγμή, έρχονται στο επίκεντρο και μέσα από την πορεία τους μας μιλούν για τα γεγονότα στο λυκαυγές του 20ου αιώνα έχοντας στο κάδρο αυτή την φορά την Ευρώπη και την Οδησσό του ελληνισμού. Έτσι ο συγγραφέας δίνει στον Θωμά, στον πατέρα του Νικόλα της Αναζήτησης, που η φυγή του είχε στιγματίσει τόσο τον γιο του, την σκυτάλη ταξιδεύοντάς μας στα μονοπάτια του έρωτά του  με την δυναμική Ελένη, στις επαναστατικές ενέργειες για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, καθώς και στην ελληνική αστική παροικία της Οδησσού που με την Ρωσική επανάσταση βιώνει κι εκείνη τις συνέπειές της. 
      Η Ελένη και ο Θωμάς κλέβονται και αφήνουν πίσω στα Σιάτιστα τον οργισμένο πατέρα της και συνέταιρο του Θωμά, Βαγγέλη, καθώς και την σύζυγο και τα τρία παιδιά του Θωμά και αρχίζουν το δικό τους ξέχωρο ταξίδι στη ζωή. Φτιάχνουν την δική τους οικογένεια. Ο Θωμάς γίνεται μεγάλος έμπορος στην Οδησσό, γεύεται τον έρωτα, την άνοδο και τον πόνο της απώλειας. Κι όλα αυτά έχοντας στην σκέψη και στην καρδιά του τον γιο του Νικόλα... 


     Ένα υπέροχο ιστορικό βιβλίο που με καθήλωσε με τις περιγραφές που με μετέφεραν κάθε φορά στον χώρο και στον χρόνο της εκάστοτε σκηνής. Τα ιστορικά γεγονότα ήταν ενδιαφέροντα, αν και κάποια που ήταν άγνωστα ο συγγραφέας δεν τα ανέλυε ώστε να γίνουν γνωστά, απλώς τα ανέφερε.
      Διαβάστε το!

      Ακολουθεί Η Αναλαμπή!!

Βαθμολογία 5/5


Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Η ανατροπή
Συγγραφέας: Νίκος Θέμελης
Εκδ.: Κέδρος
Ημερ.Εκδ.: 2000
Σελ.: 512

Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου