Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Οι Μοίρες-Αγγελική Δαρλάση

     Πάντα με σαγήνευε, για έναν ανεξιχνίαστο λόγο, η παράδοση που θέλει τις τρεις γυναίκες, τις Μοίρες, να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση της πορείας ζωής των θνητών. Η Κλωθώ που η μυθολογία θέλει να είναι η πρώτη από τις τρεις Μοίρες κι αυτή που αποφασίζει αν θα γεννηθεί ο κάθε άνθρωπος, αφού κλώθει το νήμα της ζωής, η Λάχεσις που το ξετυλίγει μοιράζοντας στους θνητούς τους κλήρους που θα τύχουν στον καθένα και η Άτροπος που το κόβει, όταν έρθει η ώρα, είναι για ‘μένα από τις πιο επιβλητικές μυθολογικές μορφές και η ιστορία τους εξάπτει την φαντασία μου δημιουργώντας στο μυαλό μου μαγικές εικόνες και στην ψυχή μου πολλά πολλά συναισθήματα. 

     Η αγαπημένη συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση στη σειρά Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας χρησιμοποιώντας έμμετρο δεκαπεντασύλλαβο κάτι που, φυσικά, εντείνει την αίσθηση της προφορικής παράδοσης, μας κάνει να ξαναθυμηθούμε μύθους και λαϊκές παραδόσεις που τείνουν σιγά σιγά να εκλείψουν.
     Στο βιβλίο της με τίτλο «Οι Μοίρες» η συγγραφέας διηγείται την ιστορία των τριών μυθικών πλασμάτων ξεκινώντας απευθυνόμενη στον αναγνώστη με την φράση «μικρό μου αγαπημένο». Μ’ αυτή λοιπόν την προσφώνηση παίρνει τους μικρούς αναγνώστες και τους περιδιαβαίνει στην ιστορία τους. Τους μιλά για μια σπηλιά πολύ καλά κρυμμένη στα βάθη της οποίας δεσπόζει το παλάτι όπου ζουν οι τρεις θυγατέρες, ένα παλάτι γεμάτο καλούδια, πάστρα και ομορφιά που το εγκαταλείπουν μόνο σαν νυχτώνει για να διαβούν τον κόσμο και να επισκεφτούν τα νεογέννητα ώστε να τα μοιράνουν. Κι οι μάνες, συνεχίζει η Δαρλάση, που γνωρίζουν την άφιξη τους και θέλουν να ‘ναι καλότυχα τα παιδιά τους στρώνουν τραπέζι με γλυκά για να τις καλοπιάσουν, μιας κι όσα αποφασίσουν εκείνη την νύχτα θα γραφτούν τελικά στα κιτάπια της Μοίρας και θα αποτελέσουν το πεπρωμένο του σπλάχνου τους. 
     Αυτά λέει η συγγραφέας πίστευαν οι παλαιοί για την Μοίρα. Σε αυτές τις ιστορίες  εναπόθεταν το φόβο τους για το άγνωστο. Και κλείνει απευθυνόμενη πάλι στο «μικρό αγαπημένο» λέγοντάς του πως η δύναμη του ανθρώπου, μαζί με λίγο τύχη, μπορούν να αλλάξουν την Μοίρα που τους ‘’δόθηκε’’,   τοποθετώντας έτσι την παράδοση της Κλωθώ, της Λάχεσις και της Ατρόπου εκεί που ανήκει, στην φαντασία..., στο παραμύθι... που τόσο ανάγκη έχουμε όλοι τελικά για να παρηγορηθεί η πονεμένη και ίσως πληγωμένη ψυχή μας από τις λαβωματιές της ζωής...

     Ένα εξαιρετικό βιβλίο, γεμάτο εικόνες και λαϊκή παράδοση που αγγίζει το πνεύμα και την ψυχή! 

     Διαβάστε το στα παιδιά σας! Κι άμα σας ρωτήσουν «Εσύ μαμά τις κέρασες γλυκό τις Μοίρες;»... Πείτε: ΝΑΙ! Δεν έχετε να χάσετε τίποτα!

     Εξαιρετική και η εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου.  Επιβλητικές, αριστοκρατικές, δωρικές οι μορφές των τριών γυναικών.  

Βαθμολογία 5/5

Στοιχεία Βιβλίου:
Σειρά: Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας
Τίτλος: ΟΙ ΜΟΙΡΕΣ
Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδ.: Μεταίχμο
Ημερ.Εκδ.: Μάιος του 2017
Σελ.: 36

Στην σειρά περιλαμβάνονται τα βιβλία: Το πετροκάραβο, Η ελιά, Η Γοργόνα και Ο λυράρης και οι νεράιδες


****
Βιογραφίες


       Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεατρολογία (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Παραστατικές Τέχνες (Μ.Α. στο The Royal Central School of Speech and Drama) και δημιουργική γραφή (σε Αθήνα και Λονδίνο) σκηνοθέτησε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, performances, devised και promenade παραστάσεις. Δούλεψε επίσης σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ως συγγραφέας εμφανίστηκε το 2000, με θεατρικά έργα αποσπώντας βραβεύσεις και διακρίσεις σε θεατρικούς διαγωνισμούς συγγραφής θεατρικών έργων. Λίγα χρόνια αργότερα (2004) ήρθε και το πρώτο της μυθιστόρημα για παιδιά και νέους «Ονειροφύλακες» που τιμήθηκε με Κρατικό Βραβείο. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία κι άλλα θεατρικά έργα που έφεραν μαζί τους διακρίσεις, βραβεύσεις και πολλή αγάπη από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες (και θεατές). 




     Η Σάντρα Ελευθερίου ζει και εργάζεται στη Λάρνακα. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. Σπούδασε γραφικές τέχνες και από το 2004 εργάζεται ως εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Έχει εικονογραφήσει και επιμεληθεί περισσότερα από πενήντα βιβλία. Το 2008 και το 2009 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό εικονογράφησης που προκήρυξε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, ενώ το 2009, το 2010 και το 2013 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Είναι η εικονογράφος που αντιπροσώπευσε την Κύπρο στην Τιμητική Λίστα του ΙΒΒΥ 2012. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή όπου επίσης έχει διακριθεί.





Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου