Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Συζητώντας με τον συγγραφέα Θάνο Κονδύλη

      Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης απαντά στο ερωτηματολόγιο των ΒιβλιοΑναφορών και μας μιλά, μεταξύ άλλων, για το «Τρεις φορές νύφη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
     Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά που διέθεσε τον πολύτιμο χρόνο του ώστε να πραγματοποιηθεί η παρούσα συνέντευξη.
     Διαβάστε την κι εσείς και ελάτε λίγο πιο κοντά στο συγγραφέα κι άνθρωπο Θάνο Κονδύλη!



1. Από τις 8 Μαρτίου το νέο σας πόνημα, το  «Τρεις φορές νύφη», απέκτησε μια θέση στις προθήκες των βιβλιοπωλείων! Αφού σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο, θα σας ζητήσω να μας το παρουσιάσετε με τον δικό σας μοναδικό τρόπο. 

Το καινούργιο μου βιβλίο είναι η ιστορία ενός νυφικού και μιας γυναίκας. Η ηρωίδα μου η Βίβιαν θα παντρευτεί τρεις φορές με αυτό. Μέσα από τα μάτια της ο αναγνώστης θα δει την ιστορία του νυφικού και της ίδιας, την ιστορία της Αθήνας και του Πειραιά στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα λίγο πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και το Λονδίνο στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μια διαρκής περιπέτεια τόσο της Βίβιαν όσο και του νυφικού της, ειδικά από τη στιγμή που οι δυο τους θα αποχωριστούν. Τότε θα ξεκινήσει ένας αγώνας για να ξανασμίξουν οι δυο τους. Είναι μία μοναδική ιστορία αγάπης κι έρωτα όχι μόνο ανάμεσα σε ανθρώπους αλλά και ανάμεσα στη Βίβιαν και στο νυφικό της που αποτελεί το Alter Ego της.

2. Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του νέου σας βιβλίου;

Είχα επισκεφτεί στην Κύπρο μία έκθεση νυφικών 19ου και αρχών του 20ου αιώνα. Όταν είδα ένα συγκεκριμένο νυφικό, ένιωσα κάτι να με συνταράσσει. Γύρω μου υπήρχαν δεκάδες άλλα νυφικά, αλλά αυτό ειδικά ήταν κάτι το πολύ ιδιαίτερο και το ξεχωριστό. Την ώρα που παρατηρούσα όλες τις λεπτομέρειες που είχε απάνω του νόμιζα ότι αυτό το νυφικό θα μου μιλούσε. Κι όταν αργότερα επέστρεψα στο σπίτι μου, κατάλαβα ότι κάτι έπρεπε να γράψω για αυτό το όμορφο έκθεμα. Έτσι σιγά-σιγά στους επόμενους μήνες γεννήθηκε η ιδέα.

3. Ποιος από τους ήρωες του νέου σας βιβλίου είναι ο αγαπημένος σας; Ποιος σας ταλαιπώρησε να τον αποτυπώσετε στο χαρτί; Και ποιος σας έκανε να κλάψετε μαζί του; 

Θα έλεγα ότι και στις τρεις υπό ερωτήσεις υπάρχει μόνο μία απάντηση. Είναι η κεντρική ηρωίδα μου η Βίβιαν, της οποίας η ζωή περιστρέφεται γύρω από το όμορφο νυφικό της. Ομολογώ ότι με ταλαιπώρησε και την ταλαιπώρησα εξίσου, για να καταγράψω όσο μπορούσα καλύτερα τον εσωτερικό της κόσμο. Αναπόφευκτα και τα δάκρυα στα μάτια μας δεν άργησαν να εμφανιστούν.

4. Διαβάζοντας ένα βιβλίο ψάχνω πάντα κάτω από τις λέξεις τα μηνύματα που ίσως θέλει ο συγγραφέας να μεταφέρει στους αναγνώστες του. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα μήνυμα που οι κεντρικοί σας ήρωες θέλουν οπωσδήποτε εμείς οι αναγνώστες να το ''παραλάβουμε'';

Το βιβλίο που θα διαβάσετε είναι μεστό από νοήματα. Αλλά νομίζω ότι το κεντρικό νόημα που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν θα πρέπει ως άνθρωποι να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Ούτε τους άλλους ανθρώπους, αλλά ούτε και τα αντικείμενα που έχουμε γύρω μας. Τα πάντα σε αυτή τη ζωή μεταβάλλονται, τα πάντα σε αυτή τη ζωή αλλάζουν και τίποτα δεν μένει ίδιο.

5. Ως αναγνώστης ποια επίθετα θα χρησιμοποιούσατε για να προσδιορίσετε το βιβλίο σας;

Θα έλεγα ότι είναι ένα βιβλίο συγκινητικό, με ιστορικό υπόβαθρό και πολύ συναισθηματικό για κάθε ευαίσθητη ψυχή. Είναι ένα βιβλίο που θα κάνει τον αναγνώστη να αφουγκραστεί όχι μόνο εκείνο τον κόσμο του 19ου αιώνα που πια έχει χαθεί αλλά και να συνομιλήσει με τους ήρως των σελίδων του βιβλίου.

6. Πείτε μας τα συναισθήματα ή τις σκέψεις που σας συντρόφευαν την στιγμή που γράφατε την λέξη Τέλος στην ιστορία του βιβλίου σας! 

Το πρώτο πράγμα που ένιωσα ήταν ότι τελείωσα ένα δύσκολο έργο, έναν άθλο που κράτησε για περισσότερο από έναν χρόνο. Εκείνη την ώρα κάθισα άνετα στην καρέκλα μου και από το παράθυρό μου κοίταζα απέναντι τον κήπο μου. Σκεφτόμουν στα γρήγορα πάλι αυτή την ιστορία και τότε αντιλήφθηκα ότι αυτό το βιβλίο θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους που είχαν ανάλογες εμπειρίες με την ηρωίδα μου. Χαμογέλασα. Ήξερα ότι είχα γράψει ένα καλό βιβλίο.

7. Πότε ήρθε η συγγραφή στην ζωή του Θάνου Κονδύλη; Ποια ανάγκη τού ικανοποιεί;

Επαγγελματικά ασχολήθηκα με τη συγγραφή βιβλίων πριν από δεκαπέντε χρόνια, ερασιτεχνικά όμως ξεκίνησα πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια να γράφω. Πιστεύω ότι η συγγραφή με κάνει καλύτερο άνθρωπο, αντιμετωπίζω πλέον διαφορετικά τους ανθρώπους γύρω μου, και κατανοώ καλύτερα τις σκέψεις των άλλων και τα συναισθήματά τους.

8. Εσείς κατευθύνετε τους ήρωες ή οι ήρωες σας από ένα σημείο και μετά αυτομολούν και κατευθύνουν το χέρι σας κατά την διάρκεια της γραφής;

Ισχύουν και τα δύο. Στην αρχή του έργου είμαι εγώ αυτός που δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στην ιστορία που θέλω να γράψω. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα δεν γνωρίζω επακριβώς το τέλος που θα δώσω στην ιστορία. Αυτό σημαίνει ότι οι ήρωές μου από μία στιγμή και μετά, από κάποια σελίδα και ύστερα, αποκτούν μία «αυτοδιάθεση». Μου λένε με κάποιο τρόπο το τι θα έκαναν αυτοί μέσα στην ιστορία που σκαρώνω, αν ήταν μόνοι τους. Υπό αυτή την έννοια μπορώ να πω ότι οι χαρακτήρες όχι μόνο σε μένα αλλά και στα βιβλία όλων των συγγραφέων όντως μιλούν και οδηγούν κατά κάποιο τρόπο το συγγραφέα στο να γράψει κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

9. Αλήθεια, όλοι αυτοί οι ήρωες με τους χαρακτήρες και την ιστορία τους, που πάνε μετά το τέλος της συγγραφής; Υπάρχουν σε ένα μέρος του μυαλού σας και ζουν ή ‘’εγκλωβίζονται’’ αιώνια στο χαρτί αφήνοντάς τους εκεί;

Οι συγγραφείς ζουν από τα βιβλία και τα βιβλία από τους συγγραφείς. Όταν εμείς οι συγγραφείς ξεχάσουμε τα βιβλία μας τότε θα ξεχάσουμε και τους ήρωές μας. Κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και στη ζωή; Όταν οι άνθρωποι ξεχάσουν τους ανθρώπους γύρω τους, αυτοί παύουν να υπάρχουν. Απ΄ την άλλη θεωρώ ότι οι ήρωές μου είναι σε ένα βαθμό και παιδιά μου. Ένας γονιός ποτέ δεν ξεχνάει τα παιδιά του. 

10. Το επόμενο συγγραφικό σας βήμα έχει ξεκινήσει; Μιλήστε μας λίγο για αυτό!

Τώρα είναι η περίοδος που ξεκουράζομαι προσπαθώντας λιγάκι να απεγκλωβιστώ συναισθηματικά από αυτό το βιβλίο. Παρά ταύτα δεν σας κρύβω ότι όλο και κάποιες ιστορίες τριγυρνούν στο μυαλό μου και με παρακινούν να τις καταγράψω στο χαρτί. Απ΄ την άλλη ασχολούμαι και με το παιδικό βιβλίο. Έχοντας γράψει μέχρι σήμερα πέντε βιβλία για παιδιά και εφήβους, ομολογώ ότι ενδιαφέρομαι πολύ για τους μικρούς μου αναγνώστες. Ιδέες υπάρχουν πολλές. Προφανώς κάποια στιγμή θα κατασταλάξω σε κάποια από αυτές.

11.  Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο που διαθέσατε ώστε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο μου, θα ήθελα να δώσετε ένα μήνυμα που να απευθύνεται σε όλους όσους δεν διαβάζουν λογοτεχνία, προκειμένου αυτό το μήνυμα να συμβάλει στην προτροπή να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου!

Να μιλήσω ανοιχτά και από καρδιάς σε όλους εκείνους που δεν διαβάζουν βιβλία. 
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, τα βιβλία ήταν είναι και θα είναι ο καλύτερος σύντροφος του ανθρώπου. Ποτέ μην τα ξεχνάτε, ποτέ μην τα αφήνετε, ποτέ μην τα παραμελείτε. Αν τύχει και πέσει στα χέρια σας ένα βιβλίο και εσείς δεν το θέλετε, μην το πετάξετε. Να το δανείσετε κάπου, να το χαρίσετε, να το δωρίσετε ή να το πάτε σε μία βιβλιοθήκη. Υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι δίπλα μας που δεν μπορούν να αγοράσουν βιβλία αλλά τα αγαπούν. Βοηθήστε το βιβλίο και να είστε σίγουροι ότι και αυτό θα σας το ανταποδώσει μια μέρα με τον τρόπο του.

****

Τρεις φορές νύφη

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, στην Κύπρο, η Βίβιαν υφαίνει το ολομέταξο νυφικό της με σκοπό να το φορέσει στον γάμο με τον αγαπημένο της. Το όνειρό της δε θα γίνει πραγματικότητα, καθώς η μητέρα της θα την αναγκάσει να παντρευτεί έναν Αθηναίο, τον Κώστα, που θα γίνει ο δήμιός της. Αυτός θα την κλείσει σε ένα απομονωμένο σπίτι στον Πειραιά, με ακοίμητο φρουρό δίπλα της τον Ανάργυρο. Μόνη της συντροφιά, το αγαπημένο της νυφικό.  

Με τα χρόνια η Βίβιαν θα γνωριστεί καλύτερα με τον Ανάργυρο και θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια δυνατή φιλία. Σε κάποια από τις βόλτες τους στην Αθήνα, μια πόλη που αλλάζει για να υποδεχτεί τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Βίβιαν θα συναντήσει τον νεαρό Άγγλο βαρόνο Τζον Λέστερ και ο έρωτας θα μπει ορμητικός για πρώτη φορά στη ζωή της, παρασέρνοντας τα πάντα στο διάβα του. Όμως, η νεαρή κοπέλα δεν μπορεί καν να φανταστεί ότι η κόλαση είναι έτοιμη να ξεσπάσει πάνω της…

Ένα μεταξένιο νυφικό, δυο ερωτευμένοι νέοι και τρεις γάμοι θα συνθέσουν την πιο όμορφη ιστορία αγάπης που γράφτηκε ποτέ.


Βιογραφία Συγγραφέως:

Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.




Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου