Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Γινάτι. Ο σοφός της λίμνης-Γιάννης Καλπούζος

     Με φόντο την επιβλητική λίμνη των Ιωαννίνων, το γινάτι του πάθους, του έρωτα, της ζήλιας, το κακό μα και το καλό γινάτι, όπως εύστοχα διαχωρίζει και προσδιορίζει ο σιορ Δονάτος, ο ένας εκ των βασικών ηρώων του Γιάννη Καλπούζου, παίρνει το πάνω χέρι στις ζωές των ηρώων σεργιανίζοντάς μας έτσι σε μια μυθοπλασία γεμάτη έρωτα, ποιητική χροιά, χιούμορ –αυτό το ιδιαίτερο χιούμορ που συναντάμε στην πένα του συγγραφέα! Ένα χιούμορ που κρύβει μια φιλοσοφημένη στάση για την ζωή- μίσος, ραδιουργίες, ενέργειες που το θυμικό κυριαρχεί, όπως η εκδίκηση, μα κυρίως μας σεργιανά στην Ιστορία και στα ηθογραφικά στοιχεία των Ιωαννίνων του 20ου αιώνα. 

     Ο Ζώτος το 1917 μετά από ένα φονικό, μια αυτοχειρία, την σπίλωση του ονόματος της μητέρας του καθώς και υπό τον φόβο βεντέτας φεύγει από το χωριό του και μετακομίζει στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου εκείνη την εποχή βρίσκεται υπό ιταλική κατοχή. Στα Γιάννενα θα γνωρίσει την φιλία στα πρόσωπα του Βιργίλη, του Γκίνη και του σιορ Δονάτου, οι ορμήνιες του οποίου θα γίνουν για τον Ζώτο μα κι για εμάς μαθήματα ζωής, την μοχθηρία του εμπειρικού γιατρού Μάργαζη και του πανούργου παπα-Λέρα καθώς και την εκδικητικότητα της εμμονικής (αν και στο τέλος δικαιολογείται ο χαρακτήρας και κάποιες από τις πράξεις της) Σαραλίν.  Το μεγαλύτερο όμως συναπάντημά του θα είναι με τον έρωτα, ένα συναίσθημα που κατακλύζει το είναι του όταν αντικρίζει την Τουρκογιαννιώτισσα Χαβαή. 
     Όσο τα χρόνια θα περνούν, η κρυφή αλληλογραφία που θα αναπτύξουν, οι καντάδες και τα τυχαία, για τους τρίτους συναπαντήματα, όλο και θα θεριεύουν τον έρωτα του για εκείνη. Μαζί μ’αυτόν όμως θεριεύουν και τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα των Ιωαννίνων και της Ελλάδας: η ληστοκρατία στην Ήπείρο όπου οι λήσταρχοι και οι συμμορίες που οργάνωναν έχοντας κίνητρο τα λύτρα και τον πλουτισμό, μεταξύ των άλλων παρανομιών τους, απήγαγαν εύπορους, η απαγωγή των οποίων δε είχε πάντα αίσιο τέλος, η προσπάθεια δημιουργίας Βλάχικου Πριγκιπάτου, ο Διχασμός, η Μικρασιατική εκστρατεία και η Ανταλλαγή των πληθυσμών. 
      Η Χαβαή θα ανταποκριθεί στον έρωτά του και για χάρη του θα απαρνηθεί θρησκεία και οικογενειακό περιβάλλον. Όταν ο Ζώτος επιστρέψει σώος από την Μικρά Ασία και οι ανταλλάξιμοι μπουν στη στράτα εγκαταλείποντας πατρίδες, η Χαβαή παρά τον ψυχολογικό πόλεμο που δέχεται από την μητέρα της θα γίνει Χριστιανή, θα παντρευτεί τον Ζώτο και θα παραμείνει στα Γιάννενα. Δίπλα στο Ζώτο θα ζήσει τον έρωτα που όμως το γινάτι της ζήλιας, του μίσους και της εκδίκησης πολλές φορές θα προσπαθήσει να μολύνει... Κι όλα αυτά με φόντο την λίμνη, το πούσι της οποίας σκεπάζει πολύ καλά μυστικά και λάθη... Την λίμνη που όπως λέει ο σιορ Δονάτος:  

Μου μιλούν τα νερά, μου μιλά η λίμνη... 
Τούτη τη λεκάνη, εξόν απ' τις εκατόν εξήντα πηγές, τη γιόμισαν και τα δάκρυα των ανθρώπων. 
Άμα τη θωρείς με τέτοια μάτια, αλλιώς μπήγεις τα κουπιά.
 Γιατί δεν τα βυθίζεις στο νερό, αλλά στις ψυχές που έκλαψαν στις όχθες της και τη στοίχειωσαν με τις χαμένες τους ελπίδες. 
Ορφανά όνειρα έχει για νερά.

     Το νέο πόνημα του Γιάννη Καλπούζου το «Γινάτι-Ο σοφός της λίμνης» είναι ένα βιβλίο στο οποίο η πλούσια σε λεξιλόγιο, καλολογικά στοιχεία, ατμοσφαιρική αφήγηση και με εικόνες γραφή του αγαπημένου λογοτέχνη  κατορθώνουν να μεταφέρουν με άρτιο τρόπο το κλίμα μιας εποχής με τα ήθη, τα έθιμα και τις πολικές αναταράξεις της να σε μπάζουν σ’ αυτή αβίαστα. Οι ήρωες του είναι από αυτούς που μένουν με τα έργα και τα λόγια τους στο νου του αναγνώστη με τον σιορ Δονάτο να μ’ αγγίζει με την σοφία του για την ζωή. Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα και ανατρεπτική με τον κάθε ήρωα να συμβάλει στην εξέλιξη της. Το φινάλε ήταν λυτρωτικό με το μήνυμα ''ρίξου στην φωτιά και χόρευε'' να κυριαρχεί!

     Διαβάστε το «Γινάτι»! Πρόκειται για ένα ιστορικό, ερωτικό-συναισθηματικό μυθιστόρημα που θα σας καθηλώσει! Που θα σας μεταφέρει στα Γιάννενα και θα σας μιλήσει για την Ιστορία τους!
       Συγχαρητήρια στον συγγραφέα!



Στοιχεία Βιβλίου:
Τίτλος: Γινάτι-Ο σοφός της λίμνης
Συγγραφέας: Γιάννης Καλπούζος
Εκδ.: Ψυχογιός
Ημερ. Εκδ.: 22/03/2018
Σελ.: 576







Δήμητρα Κωλέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου